Mondmaskers worden niet verplicht in winkels

Mondmaskers worden niet verplicht in winkels
Foto: Shutterstock.com

Nogal wat virologen pleitten de afgelopen dagen voor het verplicht dragen van een mondmasker in winkels en supermarkten, maar de nationale veiligheidsraad besliste anders. De raad had ook nog goed nieuws voor onder andere de marktkramers.

 

"Aanbevolen, niet verplicht"

Zopas besliste de nationale veiligheidsraad om mondmaskers niet te verplichten in winkels, zeer tegen de zin van enkele eminente virologen in. Er was bovendien nog goed nieuws voor winkeliers: de verplichting om alleen te gaan winkelen, wordt ook weer ingetrokken. Wel moeten klanten nog voldoende afstand houden.

 

Marktkramers zijn dan weer tevreden dat het maximumaantal van vijftig kramen per markt opgeheven wordt vanaf 1 juli. Bovendien kunnen consumenten ook weer ter plaatse voeding en drank nuttigen, wat zowel de sfeer als de winstgevendheid van markten ten goede moet komen. Enkele marktkramers hadden in kort geding de opheffing van al die maatregelen geëist, nu volgt de regering-Wilmès hen dus.

 

"Aanbeveling werkt niet"

Onder meer Marc Van Ranst was nochtans fel voorstander om mondmaskers in alle winkels te verplichten. Volgens de viroloog is de voorbije weken gebleken dat enkel de aanbeveling om het te dragen onvoldoende werkt. Hij pleit voor duidelijke regels en dus een verplichting. Bovendien is het "in deze exitfase steeds moeilijker om 1,5 meter afstand te bewaren", citeerde De Standaard de viroloog eerder deze week.

 

Professor Erika Vlieghe, die de expertengroep GEES leidt, gaf eerder al aan dat het gebruik van mondmaskers op de volgende vergadering van de veiligheidsraad besproken zou worden. Ook voor viroloog Steven Van Gucht behoort een verplichting in de supermarkten tot de mogelijkheden. "Als er een nieuwe opflakkering komt en we merken dat dit met het winkelen te maken heeft, kunnen mondmaskers in supermarkten alsnog verplicht worden. Toch roep ik op om het zeker te dragen", zei hij afgelopen weekend.
 

De vakbonden steunden die oproep, maar supermarktketens maakten zich zorgen over de handhaving: winkelmedewerkers zijn geen veiligheidsagenten en ondernemers zullen niet geneigd zijn om goede klanten de deur te wijzen als ze geen mondmasker willen dragen. Ook Unizo toonde zich kritisch over een verplichting, en kan nu dus tevreden zijn.