Opgeweckt Noord, de allereerste verpakkingsvrije winkel in Nederland, sluit zijn deuren. De winkel werd iets meer dan een jaar geleden geopend, maar er kwamen niet voldoende klanten over de vloer om hem rendabel te maken.
Grote teleurstelling bij initiatiefnemer
Nochtans was er in het begin heel veel enthousiasme rond de opening van de winkel, waar het aantal verpakkingen tot een minimum werd herleid om zo de druk op het milieu aan te pakken. Uiteindelijk vertaalde dat zich echter niet in klanten. “Als het erop aankomt lopen de meeste mensen een paar honderd meter door naar Albert Heijn”, zegt een teleurgestelde bedenker Tonny Straatman in de Volkskrant. Die teleurstelling werd nog groter toen er wel veel volk kwam opdagen bij de uitverkoop.
“Eerst weten ze je niet te vinden, nu stonden ze al voor openingstijd voor de deur en plunderden ze de schappen leeg. Schaamteloos. Blijkbaar is het toch niet zo ingewikkeld een eigen tasje of bakje mee te nemen.”
Er kwamen wel steeds meer klanten naar Opgeweckt Noord, vooral jonge vrouwen dan, maar de groei was niet snel genoeg. Ook de komst van Primark bracht niet de verhoopte boost. Bovendien was het winkelpand, dat op een mooie maar dure locatie te vinden was, een te grote kost. Daarom sluit de winkel op 1 juli definitief de deuren.
Ook Bag & Buy al snel failliet
Ook in Utrecht was tot februari met Bag & Buy een verpakkingsvrije winkel te vinden, maar die ging na amper vijf maanden al failliet. Ook daar was er oorspronkelijk veel geloof in het concept, dat voldoende geld wist op te halen via crowdfunding, maar bleven de klanten uiteindelijk ook weg.
Bij verpakkingsvrije winkels worden producten zoveel mogelijk verkocht uit dispensers, vaten en kisten. Klanten worden dan gevraagd om hun eigen verpakkingen mee te brengen. Bovendien konden ze hun eigen hoeveelheden kiezen, waardoor er minder voedselverspilling moet zijn.