Burberry schrapt 500 banen

Burberry schrapt 500 banen
Foto: Shutterstock.com

Burberry gaat wereldwijd 500 banen schrappen, waarvan 150 in zijn Britse hoofdkantoren. De ontslagronde maakt deel uit van een groot besparingsplan, dat de kosten met 60 miljoen euro moet terugdringen.

 

Coronavirus

Net zoals vele andere retailers is Burberry zwaar getroffen door de coronacrisis. In de afgelopen drie maanden liepen de detailhandelsverkopen terug met 48%, meldt The Guardian. In Europa en het Midden-Oosten bedroeg de daling zelfs 75%. In het Verenigd Koninkrijk had het luxemerk het bijzonder zwaar, door het wegblijven van toeristen en het feit dat dat de winkels er langer gesloten bleven dan in de rest van Europa.

 

Het is ook in het Verenigd Koninkrijk dat Burberry nu het zwaarst wil ingrijpen. Van de 3500 medewerkers die het bedrijf daar tewerkstelt, verliezen er 150 hun baan. De kantoren in Leeds en Londen blijven wel open, maar in tal van afdelingen zullen jobs verdwijnen.

 

Efficiëntie verhogen

Buiten het Verenigd Koninkrijk zullen geen winkels sluiten, maar het bedrijf kondigde wel aan de efficiëntie te willen verbeteren. Dat zou betekenen dat de winkels het in de toekomst met minder personeel moeten stellen. Bovendien wil Burberry besparen op kantoorruimte en de klemtoon leggen op thuiswerk.

 

Wat er met de dertien filialen in Hongkong zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. De verkoop is er sterk teruggevallen door de toenemende spanningen met China en de uitbraak van de coronapandemie. COO Julie Brown zei dat het bedrijf de situatie in het gebied momenteel evalueert.

 

In totaal moet het besparingsplan 55 miljoen pond (60 miljoen euro) opleveren, geld dat geïnvesteerd zal worden in allerlei marketingactiviteiten. Daarbij denkt het luxemerk aan pop-upwinkels, digitale campagnes en evenementen. De nieuwe besparingen komen bovenop de al eerder aangekondigde besparingsronde van 140 miljoen pond (150 miljoen euro).