Vakbond CNV heeft besloten om naar de rechter te stappen in de nasleep van het faillissement en de doorstart van de modeketen Tuunte. Daarbij vielen er 250 ontslagen: volgens de vakbond was dat de hoofdreden voor het faillissement.
“Woede en teleurstelling”
Volgens CNV heeft Tuunte het faillissement misbruikt om op een goedkope manier werknemers te ontslaan die al lang bij het bedrijf aan de slag waren. Het gaat daarbij over mensen die vaak meer dan twintig jaar in dienst waren. “Meer dan 100 ex-medewerkers hebben zich bij ons gemeld. Mensen die zich jarenlang hebben ingezet. Hun woede en teleurstelling is enorm“, zegt Roos Rahimi, bestuurder bij CNV Vakmensen aan de NOS.
Heel wat van die medewerkers waren nog na het faillissement aan de slag bij Tuunte en hebben in de mistige periode voor de doorstart steeds het idee gehad dat ze bij een doorstart nog steeds een baan zouden hebben. “Hun [sic] werd voorgespiegeld dat ze na een eventuele doorstart kans hadden op werk. Maar na de doorstart gingen de beloofde banen naar nieuwe tijdelijke en goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van de medewerkers.”
Geen bewijs
CNV zegt geen hard bewijs te hebben, maar wil de zaak ook gebruiken om de rechtbank te wijzen op wat ze zelf het ‘nieuwe ondernemen’ noemen, waarbij via faillissementen het ontslagrecht wordt ontweken. “Risico’s die horen bij het ondernemerschap, worden afgewenteld op werknemers die machteloos moeten toekijken hoe hun baan in de uitverkoop gaat. Ondertussen proberen ondernemers via allerlei bv’s hun verantwoordelijkheden te ontduiken”, aldus Rahimi.
De nieuwe bazen van Tuunte zeggen alvast dat er vanuit hun standpunt geen probleem is. “We hebben een eerlijke, nieuwe onderneming opgezet, met een nieuwe visie. Met 120 medewerkers ook. Een kwart daarvan komt van het oude Tuunte. Iedereen kon solliciteren. Maar alles is nu nieuw: nieuwe huurcontracten en ook nieuwe arbeidsovereenkomsten”, zegt René Rootinck, eigenaar van Tuunte.