Onhoudbare marktsituatie
“We willen niet op twee paarden wedden”, zei topman Gerard Hoetmer maandag in een toelichting op het besluit te verkopen. “De stijgende grondstofprijzen zorgen voor veel tegenwind in de bakkerij-industrie. We hebben geprobeerd hiermee door te gaan door de prijzen te verhogen en kosten te verlagen, maar de resultaten bleven kwetsbaarder dan voorheen en voldeden niet aan de verwachtingen.”
Daarom kondigde hij meteen de verkoop van de divisie aan, tot grote vreugde van de beurs in Amsterdam. De sombere stemming door de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland werd zo doorbroken en het aandeel CSM steeg met 28 procent. De overnamesom, die volgens sommige marktkenners kan oplopen tot 900 miljoen euro, wordt deels geïnvesteerd in de overgebleven activiteiten.
Geloof in overgebleven divisies
De markt gelooft immers in de groeikansen voor de overgebleven divisies Purac (melkzuur) en Caravan Ingredients (speciale ingrediënten, onder meer om de houdbaarheid van deegwaren te verlengen). Hoetmer verwacht dat de markt voor bakkersingrediënten flink gaat consolideren. Opvallend is dat de overgebleven activiteiten samen goed zijn voor een omzet van 700 miljoen euro, terwijl de bakkersdivisie goed was voor 2,5 miljard euro.
Volgens Hoetmer is het toch de juiste keuze. “Purac is een geweldige business met goede vooruitzichten. Het is de marktleider en de vraag naar ingredienten op biologische basis, als alternatief voor oliegebaseerde producten groeit.”
CSM hoopt de verkoop in het eerste kwartaal van 2013 af te ronden en hoopt de activiteiten als één pakket te verkopen. Bij de bakkerij-divisie werken enkele duizenden werknemers, waarvan zo’n 250 in Aartselaar en Merksem in Antwerpen (België).