Supermarkten durven de rechten van hun jongste werknemers al eens met de voeten treden, zo stelt vakbond FNV. Jongeren kennen niet altijd hun eigen rechten en werken vaak te lang of zonder correcte vergoeding.
Goedkope arbeidskrachten
Rekken in de supermarkt aanvullen, is voor veel jongeren in Nederland de allereerste kennismaking met de arbeidsmarkt. De supermarkten zien de 15- tot 17-jarigen zelf ook graag komen, want ze zijn goedkoop en zich vaak niet bewust van de regels die gelden op arbeid bij minderjarigen. Dat stelt althans vakbond FNV, die regelmatig meldingen krijgt van ongeoorloofd overwerken en promoties waar geen loonsverhoging tegenover staat.
Over precieze cijfers beschikt FNV niet, maar dat jongeren een kwetsbare groep vormen op de arbeidsmarkt staat voor hen buiten kijf. “Een vijftienjarige is al lang blij om een baantje te krijgen en staat er vaak niet bij stil dat de werkgever zijn rechten mogelijk met de voeten treedt,” aldus de jongerenafdeling van FNV.
“Geen afwerkkwartiertje meer”
Wat de regels op tewerkstelling van jongeren dan inhouden? Tot de leeftijd van zestien jaar mogen jongeren maximaal acht uur per dag actief zijn en daaronder vallen ook schooluren. Wie ouder dan zestien is, mag buiten een schooldag van zes uren nog drie uren werken in het arbeidscircuit. Ook moet de werkdag verplicht eindigen om zeven uur ‘s avonds voor 15-jarigen, voor 16- en 17-jarigen is dat 23u.
Tegenover elke 4,5 uur rekken aanvullen moet een pauze van een half uur staan, maar dat is volgens FNV een regel die veel filiaalmanagers aan hun laars lappen door shiften van precies vier uur in te plannen: “zo vervalt meteen ook het recht op een pauze”, legt FNV uit.
Overwerk is er ook al te vaak bij, terwijl dat niet meer mag sinds het ‘afwerkkwartiertje’ werd afgeschaft. “We zien bovendien vaak dat jongeren snel doorgroeien van rekkenvuller naar kassamedewerker, zonder dat daar een loonsverhoging tegenover staat,” meldt FNV nog.