Biergigant AB InBev komt voor de dag met een nieuwe techniek die brouwen energievriendelijker maakt. Op termijn zal de innovatie, die ook gratis gedeeld wordt met kleinere brouwerijen, zorgen voor 5% minder CO2-uitstoot wereldwijd.
Gasbellen zonder koken
AB InBev maakt bier brouwen voortaan een pak energievriendelijker: in zijn onderzoekscentrum in Leuven ontwikkelde de bierreus een innovatieve techniek waarbij gasbellen ontstaan zonder dat daarvoor veel hitte en water nodig zijn. Die bellen zijn essentieel voor de smaak van het bier, maar konden tot dusver enkel via een intensief kookproces opgewekt worden.
“Met de nieuwe techniek blazen we gas in de brouwketel via een aangepast element,” vertelt David De Schutter, bij AB InBev directeur R&D voor Europa: “De basisvloeistof kan hierdoor net onder het kookpunt blijven, zonder gevolgen voor de eigenheid en de smaak van het bier.”
De impact van deze innovatie op het klimaat is indrukwekkend: volgens de bierproducent zou de toepassing ervan in de eigen brouwerijen alleen al zorgen voor 5% minder CO2-uitstoot en 0,5% minder waterverbuik wereldwijd.
Gratis voor kleine brouwerijen
Die cijfers liggen mogelijk nog hoger als ook andere brouwerijen de nieuwe techniek zullen toepassen, want AB InBev stelt het patent gratis ter beschikking van kleinere brouwerijen. Van grotere bierproducenten zal de marktleider een vergoeding vragen in functie van hun productievolume en de impact van de innovatie. Een goede investering, vindt De Schutter, want “eens geïmplementeerd betaalt de techniek zich binnen de twee jaar terug”.
AB InBev stelde de techniek aan het grote publiek voor op de beurs ‘Trends in brewing’ in Gent, een maand nadat de bierproducent zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen wereldkundig maakte. “De nieuwe techniek is een belangrijk middel om onze CO2-uitstoot tegen 2025 te verlagen met 25%, maar zeker niet de enige piste die we bewandelen,” besluit De Schutter: “We zetten ook in op slimme landbouw, waterbeheer en circulaire verpakkingen.”