Een aantal obligatiehouders van Hema vindt dat de nieuwe eigenaar van de keten, Marcel Boekhoorn, onvoldoende informatie geeft over de plannen van de winkelketen en de financiering ervan. Daardoor is de koers van de Hema-obligaties sinds de overname in oktober al met 15% gedaald.
Geen conference call
Volgens een anonieme belegger, die miljoenen in het bedrijf investeerde, is het heel erg moeilijk om informatie los te krijgen van Hema: “Je wilt nooit in een black box beleggen, en dat wordt Hema op deze manier een beetje.”
Ook de manier waarop het bedrijf zijn derdekwartaalcijfers presenteerde, is bij veel beleggers negatief onthaald. Niet alleen was de timing erg ongewoon (tussen Kerstmis en Nieuwjaar), maar ook gaf Hema geen telefonische toelichting bij de cijfers. Het schrappen van die ‘conference call’ is bij heel wat obligatiehouders en volgers in het verkeerde keelgat geschoten. Analisten van CreditSights, een in obligaties gespecialiseerd onderzoeksbureau, noemt het uitblijven daarvan “frustrerend” en stelt dat “ze zich moeten vastklampen aan de kruimels die hen werden aangeboden bij de persconferentie waarmee de overname in oktober vorig jaar werd aangekondigd om enig inzicht te krijgen in de plannen van de nieuwe eigenaar.”
Wereldspeler
Bij die overname kondigde Boekhoorn aan dat hij van Hema een wereldbedrijf zou maken. Ook beloofde hij de schulden drastisch te verlagen en een kapitaalinjectie van 40 miljoen euro te zullen doorvoeren. Vier maanden later is het voor beleggers en analisten echter niet duidelijk of het vers kapitaal daadwerkelijk werd overgemaakt. Ook zijn er geen verdere details over de groeistrategie bekend gemaakt, maar wel raakte bekend dat er 36 banen geschrapt worden op het hoofdkantoor in Nederland.
Door de onduidelijkheid heeft de koers van de Hema-obligaties flinke klappen gekregen. Ten tijde van de overname bedroeg de koers ongeveer 80 cent, nu blijft daar nog 68 cent van over. De lage koers duidt erop dat beleggers betwijfelen of ze al hun geld zullen terugkrijgen. Hema heeft wel nog voldoende tijd om de investeerders van zijn toekomstplannen te overtuigen: het moet 600 miljoen aan obligaties terugbetalen in juli 2022 en 150 miljoen in 2023. “Tegen die tijd moet het bedrijf beleggers wel mee hebben om een herfinanciering te doen”, besluit de eerder genoemde belegger in het FD.