Nederland kent een wildgroei aan nieuwe horecazaken: op tien jaar tijd is in de grootste steden het aanbond met liefst 21% gestegen. Dat is veel te veel, vindt belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland.
“Leidt tot zwakkere steden”
In Rotterdam is het aantal horecazaken met liefst de helft toegenomen tussen 2009 en 2019. Ook in Den Haag is de stijging volgens de KHN “explosief” te noemen: het aantal steeg er met 40%. In de 17 grootste steden van Nederland kwam de groei op gemiddeld 21% uit, goed voor vandaag in totaal 43.000 horecazaken in het hele hand.
Toch is dat niet per se goed nieuws: “Vooral in de binnensteden is sprake van wildgroei. De afgelopen tien jaar zijn er in ons land ruim 5.000 lunchrooms, eetcafés, restaurants, hotels en fastfoodzaken bijgekomen. Dat komt onder andere doordat gemeenten leegstaande winkelpanden vaak direct vullen met horeca”, laat KHN-voorzitter Robèr Willemsen optekenen in het AD.
Leegstaande winkels vervangen door horeca is echter geen goede oplossing, meent Willemsen: “Het gevolg is dat er in sommige binnensteden een overkill aan horeca ontstaat. Dit leidt niet tot sterkere, maar juist tot zwakkere steden. Want de totale omzet van die stad moet door meer horecaondernemers worden verdeeld. Mensen gaan echt niet twee keer lunchen of uit eten op één dag.”
Aanbod in balans brengen
De horecavereniging wil dat gemeenten en provinciebesturen strenger worden in hun beleid en selectiever worden met het uitreiken van vergunningen. “Er is nog ruimte voor groei, maar dan moeten we wel goed nadenken over de plekken waar dit kan. We zijn allemaal zo lyrisch over bruisende binnensteden, maar de markt raakt verzadigd”, aldus Willemsen, die ook op de overlast voor bewoners wijst.
In verschillende steden, zoals Utrecht, Rotterdam en Apeldoorn, wordt reeds ingegrepen om een overaanbod tegen te gaan. In Rotterdam gebeurt dat onder meer met een “horecagebiedsplan”. “Wij proberen er met ons huidige beleid voor te zorgen dat het aanbod in balans is. Daarnaast speelt bij ons de veiligheid en leefbaarheid van de omwonenden een zware rol”, aldus een woordvoerder van de stad tegenover de krant, die er evenwel ook op wijst dat de vraag naar horeca wel degelijk gewoon is gestegen.