Kwalijke gevolgen voor land- en tuinbouw
Volgens CDA-gedeputeerde Van Dijk heeft de eis van de grootgrutter kwalijke gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw, omdat boeren minder geld krijgen en daardoor niet meer in staat zijn om milieu- en diervriendelijker te produceren, zegt hij in dagblad De Gelderlander.
“Dit staat haaks op alle terechte wensen van de samenleving. Het is voor veel ondernemers al sappelen. Als ze nog eens twee procent minder voor hun producten krijgen, hebben ze geen geld meer om duurzamer te werken’’, aldus Van Dijk.
‘Van Dijk loopt te hard van stapel’
In een reactie zegt Albert Heijn dat Van Dijk met zijn kritiek te hard van stapel loopt. Het bedrijf zegt met zijn leveranciers en met LTO Nederland in gesprek te zijn over ‘alternatieven’, al is het niet bekend wat die alternatieven dan zijn.
Volgens AH zou de korting niet alleen negatieve gevolgen hebben, omdat boerenconcerns als FrieslandCampina en Vion nu efficiënter kunnen gaan werken. Dat is de CDA-gedeputeerde allemaal veel te vrijblijvend: “Albert Heijn gaat voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid en schuift het probleem in de schoenen van anderen. Dat vind ik niet kunnen.”
Oproep tot boycot van Albert Heijn
Ook bij hoogleraar Dick Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen is de eis van Albert Heijn in het verkeerde keelgat geschoten. Hij roept boeren en tuinders in een column in het vakblad Boerderij op om supermarktketen Albert Heijn te boycotten. “Nagel ze aan de schandpaal. Onderneem actie. Imagoschade is het ergste wat een grootgrutter kan overkomen”, meent hij.
Strijker hoopt ook dat boeren acties in de sfeer van Wakker Dier zullen houden. ‘’Laat zien dat u de afgelopen tijd geleerd heeft van deze actiegroep. Verzin een pakkende term à la plofkip, iets als ‘grootgraaier’, maar dan nog pakkender.”