Meer transparantie
Het nieuwe modelhuurcontract is opgesteld in nauwe samenwerking met alle betrokkenen in het huren en verhuren van retailvastgoed, dus zowel retailers als vastgoedeigenaren en beheerders namens de eigenaren.
ROZ-voorzitter Henk Hilverink: “Niet eerder waren andere partijen dan de verhuurders zo nauw betrokken bij de totstandkoming van het model voor winkels en andere bedrijfsruimten volgens het Burgerlijk Wetboek 7:290. Daar was dan ook alle reden toe: de huidige tijd vraagt steeds meer om transparantie bij ontwikkelingen, die alle ‘stakeholders’ aangaan.”
Retailers staan juridisch sterker
Uit het nieuwe modelhuurcontract kan worden geconcludeerd dat retailers nu juridisch sterker staan tegenover verhuurders van het retailvastgoed. Detailhandel Nederland spreekt van een “aanzienlijke verbetering ten opzichte van de overeenkomst van 2008“.
Het nieuwe standaardcontract biedt onder meer de keuze om de verhuurder verantwoordelijk te maken voor voorzieningen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering van de retailer. Het voorbeelddocument maakt het ook mogelijk om te kiezen voor meer verlengingsopties (optioneel of standaard). Ook draagt de verhuurder een grotere verantwoordelijkheid voor mogelijke schade aan de inventaris van de huurder door – bijtijds gemelde – gebreken aan het pand.
Al 75 jaar een belangenvereniging
De ROZ bestaat al 75 jaar en was oorspronkelijk een belangenvereniging van verhuurders van woningen. Sindsdien is de raad uitgegroeid uit tot een belangenvereniging en lobby-organisatie van institutionele vastgoedbeleggers.