Tweeledig aanbod
Het aanbod van De Slegte/Selexyz voor de spaarders zou uiteenvallen in twee delen. Het eerste is een klassieke obligatielening met een vaste coupon, die 6,5 miljoen euro moet opleveren. De tweede zou een converteerbare obligatielening zijn: dit betekent dat ze kan worden omgezet in aandelen van de uitgevende vennootschap. Het tweede luik moet nog eens 8,5 miljoen euro opleveren.
Voor beide leningen zou De Slegte/Selexyz een notering op de beurs van Amsterdam aanvragen. De eerste moet eind deze maand op de tabellen staan en ook de tweede moet nog voor Nieuwjaar in orde zijn. Die notering moet de spaarders de mogelijkheid geven om desgewenst hun effecten vervroegd te verkopen.
Verwacht wordt dat de komende maanden en jaren deze vorm van financiering fors aan belang zal winnen, nu banken minder scheutig zijn om leningen aan ondernemingen te verstrekken. Bedrijven zullen daardoor vaker rechtstreeks naar de spaarmarkt moeten stappen.
Herpositioneren en moderniseren
De vijftien miljoen euro die De Slegte en Selexyz via de obligaties willen ophalen, zal worden gebruikt om het bedrijf opnieuw te positioneren. De verkoop van boeken heeft immers zwaar te lijden onder de opkomst van het internet. De eerste stap in de reorganisatie is het samenvoegen van De Slegte en Selexyz.
Het ging al een tijdje niet zo goed met beide ketens door de afgenomen boekenverkoop en de stevige concurrentie. Onder leiding van investeerder ProCures, dankzij een forse jaarlijkse besparing van tien miljoen euro en met deze vijftien miljoen aan nieuw kapitaal zou de toekomst er wat rooskleuriger gaan moeten uitzien.