Luxe, betaalbaarheid en prijspsychologie
“De teruggang in koopkracht is ongekend, net als de onzekerheid over de toekomst. De klant komt meer dan ooit met een budget binnen in plaats van dat ie koopt wat ie lekker vindt. En als dat budget op is, is het echt op, dus we moeten het betaalbaar houden. Het is een echte trend dat er deze kerst binnenshuis wordt gegeten. Het is ook niet voor niets dat veel restaurants en chef-koks dit jaar willen leveren voor het kerstdiner thuis”, zegt hij in een interview met De Telegraaf..
Hij noemt het onontkoombaar dat concurrerende supermakten als Jumbo, Plus en Lidl ook met een luxe kerstassortiment komen, net als AH. “Het is een trend, al het hele jaar, dat mensen minder uit eten gaan. Wij denken dat dat met Kerstmis niet anders zal zijn. Mensen blijven meer thuis, maar het is wél Kerstmis. Er komt toch echt wel wat speciaals op tafel. Toen we een paar jaar geleden voor het eerst met een reeks kerstproducten in de winkels kwamen, was de kalkoenhaas een absolute hit. Minder succesvol waren de glazen met garnalen. Daarvan hadden we er, twee dagen voor kerst, nog 400.000 staan. Dan weet je dat dat ‘m niet wordt.”
Albert Heijn speelt onder meer met het prijsbeleid in op de economische crisis. “Kijk” , zegt hij, terwijl hij een fruitsalade uit het koelvak pakt. “Hier staat een grote sticker met twee euro op. Sinds we die ronde prijs erop zetten, loopt het product een stuk harder. Dat is prijspsychologie. We bieden sinds kort vijf bananen voor een euro aan. Loopt hartstikke hard. Mensen zijn echt gevoelig daarvoor.“