Vlees komt van zes slachterijen
Zweden haalde zes ton hamburger- en kebabvlees uit Nederland uit de handel, toen bleek dat het vlees besmet was met de gevaarlijke EHEC-bacterie. Volgens de voedsel- en warenautoriteit in Zweden komt het vlees van zes verschillende slachterijen in Europa. Die bedrijven kregen het vlees weer van verschillende boeren. Uiteindelijk kwam het vlees in Enschede terecht en werd het daarna verkocht aan een handelaar in Stockholm.
De besmetting kwam aan het licht toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers. Onderzoek wees uit dat het vlees besmet was met de gevaarlijke EHEC-bacterie. Het was te laat om het vlees terug te halen, omdat het al enige maanden op de markt was. De helft van het besmette vlees was daardoor al verkocht, waardoor er mogelijk al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gingen.
EHEC is een variant van de darmbacterie E-coli, die onder meer in de ontlasting van koeien en schapen zit. Mensen kunnen een ontsteking aan de dikke darm oplopen door het eten van besmet vlees.