66 negatieve maanden
De barometer houdt rekening met het economische klimaat in de voorbije twaalf maanden en de verwachtingen voor het komende jaar. Daarnaast speelt ook de evolutie van de financiële toestand van de gezinnen mee, evenals hun verwachtingen voor het komende jaar en hun voornemen om grote aankopen te doen. Het CBS doet dat in telefonische interviews met een duizendtal consumenten.
Het CBS zet daarbij de positieve antwoorden af tegen de negatieve. Een resultaat van -41 betekent dat het kamp van de pessimisten 41% meer aanhangers telt dan het kamp van de optimisten: ondanks de lichte verbetering in maart blijft de barometer dus erg laag staan. De pessimisten en optimisten over de economie hielden elkaar voor het laatst in evenwicht in september 2007, sindsdien staat de teller dus al 66 maanden op rij in het rood.
Alle indicatoren zwaar negatief
Een verrassing is de nog steeds lage score niet: de Nederlandse economie kromp in het vierde kwartaal van 2012 immers nog met 0,2% in vergelijking met het derde kwartaal. Bovendien was ook de start van 2013 niet geweldig, met een productie die in januari 3% lager lag dan in dezelfde maand van 2012 en bedrijfsinvesteringen die zelfs 11% lager uitkwamen. Bovendien zakte de prijs van de verkochte bestaande woningen maar liefst 9,6% op één jaar tijd en liep de werkloosheid op naar 592.000 eenheden.
Het voorzichtige herstel is tamelijk goed nieuws voor de Nederlandse detailhandel, die erg veel last heeft van de zuinige consument. De vooruitgang is echter nog geen reden voor gejuich: de retailsector heeft een nog veel sterkere verbetering van het consumentenvertrouwen nodig voor daadwerkelijk herstel. Naar verwachting nadert het einde van de recessie voorzichtig in de loop van dit jaar.
>