Het einde van de lockdown is voor handelaars in zicht: volgende week dinsdag, op 1 december, mogen alle winkels heropenen. Winkeliers moeten daarbij de gekende veiligheidsmaatregelen strikt respecteren.
Nog vier nachten slapen
De Belgische regering geeft gehoor aan de vele oproepen en smeekbedes van de retailsector om de winkels te laten heropenen: vanaf midden volgende week, meer bepaald dinsdag 1 december, mogen alle fysieke handelszaken – ook niet-essentiële winkels – opnieuw klanten ontvangen. Er is bewust voor heropening op een weekdag geopteerd, en niet op bijvoorbeeld zaterdag zoals in Frankrijk het geval is, om een stormloop te vermijden.
Bovendien krijgen de winkeliers, net als de gemeentebesturen, zo iets langer de kans om zich voor te bereiden. De ministerraad hamert erop dat winkelen veilig en verantwoordelijk moet kunnen, en dat alle veiligheidsvoorschriften strikt na te leven zijn. Bij die veiligheidsvoorwaarden horen de inmiddels vertrouwde maatregelen: klanten moeten minimum 1,5 meter afstand houden en er geldt een maximum van een klant per 10 vierkante meter.
Er wordt volgens La Libre ook gevraagd om alleen te gaan shoppen en de tijd in de winkel wordt beperkt tot maximum een halfuur. De avondklok blijft behouden, net als het verbod op alcoholverkoop na 20 uur. Handelaars dienen ook opnieuw zelf de wachtrijen buiten te beheren en winkels van meer dan 400 vierkante meter moeten toegangscontrole organiseren. Koopzondagen blijven toegelaten.
‘Crowd control’ in handelskernen
Een belangrijke factor bij de heropening wordt het beheer van de toeloop in de winkelstraten. Zoals Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, onderstreept in het VRT-nieuws, zijn de winkeliers goed voorbereid en zijn de nodige investeringen reeds voor deze lockdown gebeurd. Het probleem stelt zich dus niet in de winkels, maar er is eerder de vrees voor drukke winkelstraten.
Minister van Economie Hilde Crevits is daarom reeds in gesprek met de evementensector om ondersteuning te bieden aan de steden en gemeenten, vooral op het gebied van ‘crowd control’. Net zoals bij de heropening na de eerste lockdown in mei zullen vermoedelijk ook dit keer stewards worden ingezet, eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld en op sommige locaties technologie gebruikt om het aantal passanten te monitoren.
Bij de retailers is de opluchting groot. December is voor veel handelaars immers de belangrijkste omzetmaand van het jaar, terwijl het kunstmatige onderscheid tussen e-commerce en de fysieke retail enerzijds en essentiële versus niet-essentiële producten steeds meer onder druk kwam te staan. De sector bood daarom zelf al verschillende oplossingen om veilig te heropenen aan, waaronder het initiatief Trace for Corona van de horecasector. Voor contactberoepen zoals kappers en de horeca is er echter nog geen sprake van een heropstart.