130 Nederlandse afnemers getroffen
De centrale speler in het nieuwe vleesschandaal is, alweer, vleesverwerker Willy Selten uit Oss. Hij raakte in februari in opspraak toen bleek dat hij goedkoop paardenvlees mengde met rundvlees en dit vervolgens tegen de prijs van rundvlees verkocht. Uit de administratie van de onderneming kan echter niet worden achterhaald waar al het vlees vandaan komt en dus kan de veiligheid ervan niet worden gegarandeerd.
De vleeswaren, die tussen 1 januari 2011 en 15 februari 2013 werden verwerkt bij Selten, zijn verspreid bij 130 afnemers in Nederland en 370 elders in Europa. Zij krijgen nu twee weken om het vlees te traceren en vervolgens uit de handel te halen. Wellicht zal een deel daarvan niettemin al zijn geconsumeerd. Een deel daarvoor is ook in diepvriesmaaltijden terechtgekomen, waarvan een deel een zeer lange houdbaarheid heeft.
Onderneming staat leeg
Intussen heeft de vakbond FNV beslist om het faillissement van het bedrijf aan te vragen via drie werknemers. Volgt de rechtbank hen, dan kunnen ze een uitkering aanvragen. Het vleesverwerkingsbedrijf staat immers al een maand leeg.
Het schandaal beroert ook politiek Nederland: volgens Jesse Klaver van GroenLinks is dit het gevolg van jarenlang bezuinigen op de werking van de voedselautoriteit. “Nu de beerput van de voedselfraude open gaat, blijkt dat van maar liefst 50 miljoen kilo vlees de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Dat gaat om zo’n 250.000 runderen die voor niets zijn geslacht. De voedselsector moet via een heffing bekostigen dat er 500 inspecteurs bijkomen.”