Als het van het Franse parlement afhangt, komen er in Frankrijk in de toekomst geen grote winkelcentra (groter dan 10.000 m²) meer bij. Het verbod maakt deel uit van een bredere klimaatwet.
Kleinere projecten enkel “uitzonderlijk” vergund
Het gaat vooralsnog om een “algemeen principe”, dat deel uitmaakt van de klimaatwet die vorige week in een eerste lezing in de Assemblée werd gestemd. Ook winkelcentra met een kleinere oppervlakte zullen niet zomaar meer kunnen verrijzen: daarvoor kan enkel in uitzonderlijke gevallen nog toestemming gegeven worden door het bestuur van het departement waar de aanvraag binnenloopt.
Het verbod kadert in een vorm van een betonstop, die moet voorkomen dat grote oppervlaktes in de randgebieden rond steden nog verder verhard worden. De parlementsleden willen ook voorkomen dat nieuwe winkelcentra de retailzones in de binnensteden verder leeg trekken.
Klimaatinsteek als nieuw argument
De klimaatinsteek – en dan met name de bodemverharding – is een nieuwe factor in de discussies die ook bij ons rijzen over de bouw van nieuwe winkelcentra. In België speelt de dreiging voor binnenstedelijke retail doorgaans harder mee, al dan niet in combinatie met een potentiële verkeersknoop en/of luchtvervuiling, zoals bij het intussen als Broeklin herrezen Uplace-project in Machelen.
Verschillende Franse parlementsleden vinden het huidige voorstel overigens nog niet ver genoeg gaan. Zij beargumenteren dat de limiet van 10.000 m² te ruim is, omdat de meeste projecten onder die oppervlakte blijven. Dat kleinere projecten enkel uitzonderlijk vergund zouden worden, moet aan die kritiek tegemoet komen. De bevoegde minister, Emmanuelle Wagron, beloofde alvast dat elk dossier met “alle nodige strengheid” zal geëvalueerd worden.
Finale stemming op 4 mei
Andere angel in het dossier: de beperking geldt niet voor distributiecentra voor grote e-commercespelers. Zo heeft Amazon enkele megasites met een oppervlakte van meer dan 100.000 m². Ook de kleinere ‘last mile’-distributiecentra flirten vaak met de kaap van 10.000 m². Dat dergelijke gebouwen niet worden geviseerd in de klimaatwet, is de sector van winkelcentra meer dan een doorn in het oog.
Het is nu afwachten of zij er nog in slagen de bepaling uit de klimaatwet te halen of minstens te wijzigen. De formele stemming over de klimaatwet staat gepland op 4 mei in de Assemblée nationale. Daarna moet de Senaat zich er nog over buigen in de loop van de maand juni.