Het ziet ernaar uit dat we voor onze dagelijkse boodschappen binnenkort dieper in de buidel moeten tasten. Basisingrediënten zoals tarwe, maïs en soja zijn immers fors duurder geworden en dat zal leiden tot prijsverhogingen voor een heleboel andere producten.
Hoogste prijzen sinds 2012
Volgens Bloomberg zijn de prijzen van de belangrijkste landbouwgewassen intussen gestegen naar het hoogste niveau in bijna 9 jaar. Verwacht wordt dat de voedselprijzen in de supermarkten die trend zullen volgen, aangezien die gewassen essentieel zijn voor heel wat andere producten zoals brood, vlees, pizza en zelfs frisdrank.
De prijsstijgingen zijn vooral een gevolg van de enorme vraag uit China. Het voorbije jaar verdubbelde de maïsprijs, terwijl sojabonen en tarwe respectievelijk 80% en 30% duurder werden. Op dit moment zijn er bovendien weinig indicaties dat er snel een kentering komt, temeer omdat de oogsten in Brazilië en de Verenigde Staten worden bedreigd door een reeks ongunstige weersomstandigheden.
Wereldwijde bedreiging
De stijgende grondstofprijzen hebben grote gevolgen voor gezinnen en bedrijven en vormen een bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie, die zwaar getroffen is door de coronapandemie. De voedselinflatie zal bovendien in de eerste plaats gezinnen raken die het al moeilijk hebben door de crisis. Volgens Abdolreza Abbassian, een econoom van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is het erg waarschijnlijk dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Er liggen nog harde tijden in het verschiet”, verklaarde hij.
Dat voeding duurder wordt, blijkt onder meer uit de fors gestegen prijs van tortilla in Mexico. In Brazilië werd rundvlees duurder terwijl ook de prijs van spek in de Verenigde Staten aan een klim begonnen is. Intussen grijpen verschillende regeringen in. Rusland, een van ’s werelds grootste graanexporteurs, heeft de detailhandelsprijzen van bepaalde voedingsmiddelen bevroren en maatregelen genomen om de verschepingen te beperken. Bolivia heeft de uitvoer van rundvlees tijdelijk verboden om de binnenlandse voorraden veilig te stellen en de prijzen in te tomen.
“Prijsstijgingen onvermijdelijk”
Volgens OC&C Strategy Consultants ligt er in Europa doorgaans een periode van zes maanden tussen stijgende grondstoffenprijzen en hogere schapprijzen. Retailers en fabrikanten gebruiken vaak verschillende technieken om de klap voor de consument te verzachten, zoals het afbouwen van promoties of het verkleinen van verpakkingen terwijl de prijzen ongewijzigd blijven. “Zodra de prijzen van de belangrijkste grondstoffen, zoals tarwe, suiker en olie in bulk, langdurig beginnen te stijgen, hebben fabrikanten weinig andere keus dan die hogere kosten door te berekenen”, aldus Will Hayllar, managing partner bij OC&C in Londen.