Grootste ontwikkelaar retailvastgoed is niet meer
Daarmee komt een einde aan de grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoedin Nederland. De Rabo Vastgoedgroep geeft als reden voor het stoppen met MAB Development de “marktontwikkelingen en toekomstverwachtingen” op. Een multidisciplinair team van MAB-medewerkers blijft wel verantwoordelijk voor de afwerking van de lopende projecten.
Isaäc Kalisvaart heeft besloten dat hij geen leidinggevende rol zal vervullen tijdens de afbouw en treedt per 1 juli terug als CEO van MAB Development en als lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Françoise Dechesne zal als CEO eindverantwoordelijk worden voor de afbouw van de activiteiten in Nederland. Jan Eijkemans zal als Managing Director International van MAB Development verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten.
MAB Development is behalve in Nederland ook actief in Duitsland en Frankrijk. De andere activiteiten van de Rabo Vastgoedgroep – Bouwfonds Property Development (woningen), FGH Bank (vastgoedfinanciering), Bouwfonds REIM (asset management en vastgoedfonds-ontwikkeling) en KP Investment (het beheren en verkopen van voltooide assets van MAB Development) blijven wel bestaan.
Indrukwekkend palmares
MAB Development is ontstaan uit een samengaan van Bouwfonds Commercieel Vastgoedontwikkeling en de projectontwikkelaar MAB. MAB was een van de oudste commercieel vastgoedontwikkelaars in Nederland en werd in de jaren 1970 opgericht door Ton Meijer. Onder zijn leiding ontwikkelde MAB honderden vastgoedprojecten in Nederland, Frankrijk, Duitland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bekende projecten zijn Les Halles in het centrum van Parijs, De Resident in Den Haag en de stadsharten van steden als Nice, Zoetermeer, Amstelveen en Almere.
In 2004 werd MAB overgenomen door Bouwfonds, toen nog eigendom van ABN Amro. In 2006 kwamen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Bouwfonds Asset Management in handen van de Rabobank. Vanwege de grote vastgoedfraudezaak bij onder meer Bouwfonds (bekend als de Klimop-affaire) in 2007 besloot de Rabobank voor zijn commercieel ontwikkelingstak niet langer de naam Bouwfonds te gebruiken, maar de ‘oude’ naam MAB aan te houden.
MAB Development is ook na de economische en vastgoedcrisis, die Europa sinds 2008 in zijn greep houdt, de belangrijkste commercieel vastgoedontwikkelaar van Nederland gebleven, met een hoofdaccent op retailprojecten en binnenstedelijke (her)ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar werkten nog 145 mensen bij MAB Development, in Nederland, Duitsland en Frankrijk.