De kogel is dan toch door de kerk geraakt: Carlos Brito zwaait af als CEO van biergigant AB InBev. Na wat warm en koud geblaas verloopt de opvolging bijna exact zoals werd voorspeld bij de eerste geruchten over de machtswissel: huidig topman voor Noord-Amerika Michel Doukeris neemt over. Een veilige keuze voor continuïteit.
Indrukwekkende stapel adelbrieven
De naam van Doukeris dook al meteen op bij de eerste geruchten over het vertrek van Brito. De biergroep heeft er echter lang over gedaan om het nieuws officieel te maken, waardoor het statuut van Doukeris als kroonprins wat begon te wankelen. Want als hij de logische opvolger was, waarom talmde AB InBev dan met de aankondiging?
Doukeris kan nochtans een indrukwekkende stapel adelbrieven voorleggen. Hij komt uit dezelfde Braziliaanse “stal” als Brito zelf, en is dan ook gepokt en gemazeld in de kostendiscipline die eigen is aan die managementcultuur. Hij verdiende zijn eerste sporen als topman van de Aziatische activiteiten. Daar kon hij meesurfen op de snelle groei van die markt in het algemeen, maar het zou te makkelijk zijn om zijn verdiensten enkel toe te schrijven aan die rugwind. Doukeris mag best wat van die pluimen op de eigen hoed steken.
Hard seltzers
De echte test kwam met zijn benoeming als hoofd van de sputterende Noord-Amerikaanse divisie, waar AB InBev vele jaren geworsteld heeft met dalende volumes voor topmerken als Budweiser en Bud Light. Door zijn statuut als megabrouwer kwam het bedrijf mee onder druk te staan door de enorme opmars van de craft brewers in de Verenigde Staten. Doukeris vond daar echter het antwoord op met zijsprongetjes naar andere types drankjes, zoals de bij ons (gelukkig?) eerder onbekende Lime-a-Ritas. Het jongste succesverhaal, dat binnenkort ook in onze contreien zal opduiken, zijn de zogenaamde ‘hard seltzers’.
Voeling met de managementcultuur op het hoofdkwartier, Braziliaanse roots en terreinkennis in Azië en de VS: Doukeris lijkt het ideale pakket om over te nemen van Carlos Brito. Hij is bovendien niet “besmet” door de erfenis van de dure overname van SABMiller, die AB InBev opzadelde met een loodzware schuldenlast en een stevige deuk achterliet in het imago van Brito als meester-overnemer/synergiejager/kostenbespaarder.
Meer van hetzelfde?
Vraag is of Doukeris niet meer van hetzelfde zal opleveren. Hij heeft zijn professionele successen waar niemand iets op kan afdingen, maar een stijlbreuk met het verleden is hij minder. Toegegeven: hij lijkt commerciëler ingesteld dan Brito, die wel vaker het verwijt kreeg meer met operationele discipline dan met zijn product zelf bezig was. Dat neemt echter niet weg dat hij bijna dezelfde opleiding genoot en zijn hele carrière heeft opgebouwd binnen de spijkerharde meritocratie die Brito installeerde bij AB InBev.
De weinige quotes die we van hem hebben (Trends viste er eentje op uit 2019: “Ik hou van eenvoud”) geven weinig inzicht over wat hij voor de toekomst van de biergigant in petto heeft. De beurzen reageren alvast tevreden op de rimpelloze machtsoverdracht. Dat is vooralsnog de belangrijkste verdienste van deze aankondiging.