In een interne bedrijfspresentatie erkent voedingsgigant Nestlé dat meer dan 60% van zijn gangbare voedingsproducten en dranken de eigen erkende norm voor gezonde voeding niet haalt.
Sterrenbeoordelingssysteem
Om te bepalen of een product als gezond mag worden beschouwd, hanteert Nestlé een Australisch beoordelingssysteem op basis van sterren. Dat systeem geeft voedingsmiddelen een score van maximaal vijf sterren en wordt onder meer gebruikt in internationaal onderzoek door de Access to Nutrition Foundation. Nestlé aanziet de drempel van 3,5 sterren als een “erkende definitie van gezondheid”, schrijft de Financial Times.
In een presentatie die dit jaar onder topmanagers van het Zwitserse concern is verspreid, staat dat slechts 37% van de gangbare voedingsmiddelen en dranken van Nestlé op basis van omzet een beoordeling van meer dan 3,5 sterren haalt. Dierenvoeding en gespecialiseerde medische voeding worden daarin niet meegerekend.
Binnen de totale voedings- en drankenportefeuille van Nestlé voldoet ongeveer 70% van de voedingsproducten en 96% van de dranken niet aan die drempel, stelt de presentatie. Hetzelfde geldt voor 99% van de zoetwaren- en ijsportefeuille. Water en zuivelproducten scoren een stuk beter met met 82% van de waters en 60% van de zuivelproducten die wel aan de norm beantwoorden.
Ondermaats
“We hebben onze producten aanzienlijk verbeterd …. [maar] onze portefeuille presteert nog steeds ondermaats ten opzichte van externe definities van gezondheid in een landschap waar regeldruk en consumentenverwachtingen de pan uit rijzen,” aldus de presentatie. De gegevens zijn exclusief baby-, dieren- en medische voeding en koffie. Dit betekent dat de data betrekking hebben op ongeveer de helft van de totale jaarlijkse omzet van het concern.
Nestlé zegt intussen dat het zijn hele portefeuille voortdurend evalueert. Het bedrijf wijst er onder meer op dat het suiker- en zoutgehalte in zijn producten in de voorbije jaren met 14 à 15% is afgebouwd.
Zware opgave
Voedingsexperts denken niettemin dat het voor voedingsgiganten als Nestlé sowieso moeilijk zal blijven om hun portfolio’s over de hele lijn gezond te maken. “Het is de taak van voedingsbedrijven om geld te genereren voor aandeelhouders, en wel zo snel mogelijk en zoveel mogelijk. Daarom verkopen ze producten gericht op de massa en dat is junk food,” zei Marion Nestle, gasthoogleraar voedingswetenschappen aan de Cornell University.
Daarnaast is er nog een fundamenteel probleem, stelt ze. “Wetenschappers zijn al jaren bezig om uit te zoeken hoe ze het zout- en suikergehalte kunnen verlagen zonder het smaakprofiel te veranderen en dat is gewoon verdraaid moeilijk.”