Over twaalf jaar viert koffiemerk Illy zijn honderdjarig bestaan. Het Italiaanse familiebedrijf wil tegen dan volledig klimaatneutraal zijn. Omdat het kan, maar vooral omdat het móét.
Gevaar
“Als we niets doen, komt onze koffieproductie in het gedrang”, zegt voorzitter Andrea Illy in een gesprek met De Tijd. Daarmee doelt hij op de klimaatverandering, die – aan het huidige tempo – tegen 2050 zowat de helft van de bestaande koffieplantages zal vernielen door droogte, hitte of overstromingen.
De topman ziet verschillende mogelijkheden om het klimaatprobleem aan te pakken. Hij wil zich in de eerste plaats aanpassen door efficiënter te produceren en in te zetten op nieuwe variëteiten. “We hebben het genoom van de arabicakoffieplant in kaart gebracht en die kennis voor de hele wereld beschikbaar gemaakt. Daardoor kunnen wetenschappers nieuwe varianten ontwikkelen.”
Toch zal er ook actie ondernomen moeten worden om de klimaatverandering tegen te gaan. De voedingsindustrie is immers verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Volgens Andrea Illy valt er nog heel wat winst te halen via optimalisatie.
Agroforestry
Bemesting is zo’n een cruciaal aspect, want verantwoordelijk voor heel wat CO2-uitstoot. “We moeten monocultuur vermijden en erop toezien dat bodems beter van nature bemest raken en dat ze beter gehydrateerd zijn. Ontbossing willen we tegengaan. Als bomen verdwijnen, krijgen koffieplanten te weinig schaduw.” Het koffiebedrijf ziet om die reden ook veel toekomst in ‘agroforestry’, het telen van gewassen in een schaduwrijke bosomgeving. Ten slotte wil Illy ook CO2 capteren en injecteren in de grond, zodat er een een koolstofcyclus ontstaat op de plaatsen waar koffie geteeld wordt.
Uiteraard zijn niet alleen de plantages verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot van de onderneming. Illy bezit in de Italiaanse stad Triëst drie grote fabrieken. Die werden de voorbije jaren al sterk verduurzaamd, waardoor ze nu 66% minder broeikasgassen uitstoten dan tien jaar geleden. De productievestigingen draaien nu volledig op hernieuwbare energie en recupereren geproduceerde warmte om water te verwarmen.