Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zijn de voedselprijzen in mei voor de twaalfde opeenvolgende maand gestegen. Ze bereikten zo hun hoogste niveau sinds september 2011.
Maïsprijs bijna verdubbeld op jaarbasis
De voedselprijsindex van FAO, die prijswijzigingen binnen een mandje van granen, oliehoudende zaden, zuivelproducten, vlees en suiker optekent, bedroeg vorige maand gemiddeld 127,1 punten, tegenover een herziene 121,3 in april. Het gaat om de sterkste maandelijkse toename in tien jaar. Op jaarbasis zijn de prijzen met liefst 39,7% gestegen, schrijft Reuters.
Volgens de FAO steeg de graanprijs in mei met 6% en ligt die nu liefst 36,6% hoger dan een jaar geleden. Maïs is in dezelfde periode zelfs bijna 90% duurder geworden. De VN-organisatie voegde er wel aan toe dat de prijzen aan het eind van de maand weer daalden, onder impuls van de verbeterde productievooruitzichten in de Verenigde Staten.
De prijsindex voor plantaardige olie steeg dan weer met 7,8%, vooral door stijgende palm-, soja- en raapzaadolieprijzen. De palmolieprijzen werden aangewakkerd door de trage productiegroei in Zuidoost-Azië, terwijl de vooruitzichten op een robuuste wereldwijde vraag, vooral vanuit de biodieselsector, de sojaprijzen opdreven.
Suiker werd 6,8% duurder uit vrees voor lagere opbrengsten in Brazilië, ’s werelds grootste suikerexporteur. De prijzen voor vlees en zuivel stegen afgelopen maand met respectievelijk 2,2 en 1,8%. Voor het eerst in bijna een jaar daalde de boterprijs.
De FAO heeft ook haar eerste prognose voor de wereldgraanproductie in 2021 bekendgemaakt: die bedraagt meer dan 2,8 miljard ton – een nieuw record en 1,9% hoger dan in 2020. Het mondiale graangebruik zou in 2021/22 met 1,7% toenemen tot net boven het productieniveau.