Met een onderscheidend zakenmodel dat het midden houdt tussen flitsbezorger en online supermarkt ziet het Tsjechische Rohlik kansen om Europa te veroveren. De oorlogskas is gevuld: zopas haalde de startup 100 miljoen euro op.
Van 3 naar 8 landen
Rohlik Group rondde deze week een succesvolle financieringsronde af: het bedrijf haalde 100 miljoen euro op en wordt nu gewaardeerd op 1 miljard euro. Een ‘unicorn’, dus. De Tsjechische ‘pure player’ is al zes jaar actief en bedient vandaag zo’n 750.000 klanten op z’n thuismarkt, in Hongarije en in Oostenrijk. Vorig jaar draaide Rohlik een omzet van meer dan 300 miljoen euro.
Maar nu online boodschappen mede door de coronacrisis een boost hebben gekregen, wil het bedrijf van het momentum gebruik maken om snel verder te groeien in Europa. De komende maanden plant de online supermarkt een lancering in Duitsland – te beginnen in München – waarna ook Roemenië, Italië, Frankrijk en Spanje op de planning staan. “Met de hoge penetratie van mobiel winkelen, hebben we een kans om de kruideniersmarkt in Europa te ontwrichten”, zegt oprichter en CEO Tomáš Čupr van The Rohlik Group aan Techcrunch.
Hoge besteding
Wat is de succesformule van de Tsjechische start-up? Het zakenmodel combineert de snelheid van flitsbezorgers met de ruime keuze en service van klassieke online supermarkten. Rohlik bezorgt de boodschappen aan huis binnen de twee uur. Dat is trager dan de 15 minuten die de koeriers van Gorillas of Getir beloven, maar wel veel sneller dan klassieke supermarkten of pure players als Picnic. Bovendien hebben klanten de keuze uit meer dan 17.000 producten. Een volwaardig assortiment, vergeleken met de 1.000 à 1.500 producten in de dark stores van de bezorgapps.
De online speler mikt dus op de wekelijkse boodschappen, niet op impuls- of dépannageaankopen: de gemiddelde besteding bedraagt 60 tot 100 euro. Een groot deel van het assortiment koopt Rohlik lokaal in, bij boeren en ambachtelijke fabrikanten. Die krijgen zo de kans om mee te groeien. Daarnaast doet het bedrijf beroep op partners, waaronder Marks & Spencer. De onlinesuper ontwikkelt z’n eigen merken voor vlees en zuivel, andere categorieën zullen volgen.
Opmerkelijk is, tot slot, de keuze van Rohlik om elke markt onder een andere naam te betreden: in Hongarije heten ze Kifli.hu, in Oostenrijk is het Gurkerl.at, in Duitsland wordt het Knuspr.de.