Werkgevers: “Zondagen horen er voortaan gewoon bij”
Dat zegt directeur Ton Anbeek van slaapketen Beter Bed in BN/De Stem. Rob Slagmolen, secretaris arbeidsmarkt van VNO-NCW en MKB Nederland noemt de maatregel zelfs noodzakelijk. “Het gaat door de crisis niet goed met ondernemingen. Als je mensen dubbele uurlonen moet betalen, wordt het bedrijven heel erg moeilijk gemaakt”, stelt hij.
Slagmolen denkt niet dat de afschaffing van de toeslagen ertoe gaat leiden dat werknemers afhaken: “Simpel. Als je in een supermarkt of ziekenhuis werkt, dan hoort de zondag er gewoon bij. Als je dat niet ziet zitten, dan kun je beter een andere baan gaan zoeken.”
Vakbonden: “Werken op familiedag verdient compensatie”
Voorlopig is het echter nog zo dat werknemers zelf kunnen bepalen of ze op zondag willen werken en dat werkwilligen een forse toeslag krijgen per uur. De vakbonden voelen er weinig voor dit op te geven. “Werkgevers kunnen werknemers niet dwingen om op zondag te werken. Maar weigeren medewerkers dat, dan kunnen ze wel hun tijdelijk contract verliezen: ze zijn eigenlijk vogelvrij. Wij staan er pal voor dat werknemers zeggenschap houden of ze wel op zondag willen werken”, zeggen woordvoerders van FNV en CNV in koor.
Ook over de afschaffing van de toeslag valt niet te praten: “De meeste instellingen zijn op zondag nog steeds dicht. Vrijwel iedereen in de samenleving hecht aan de zondag als gezamenlijke vrije dag. Op de radio klinkt het op vrijdagmiddag: het weekend staat weer voor de deur. Niet alleen religieuze mensen vinden de vrije zondag belangrijk. Het is ook een familiedag. Als je op zondag moet werken, is dat niet bevorderlijk voor je sociale leven. Dat verdient compensatie.”