Het ziet ernaar uit dat de aanslepende overnamestrijd tussen twee Amerikaanse investeerders om het Britse supermarktconcern Morrisons uiteindelijk beslist zal worden via een zelden gebruikt veilingproces.
Veiling
Morrisons verklaarde afgelopen woensdag dat het gesprekken voerde met Clayton, Dubilier & Rice (CD&R), Fortress Investment Group en de Britse overnameregulator over het opzetten van een veiling om zijn toekomst te regelen.
Vorige maand stemde de Britse retailer in met een bod van zeven miljard pond (acht miljard euro) van CD&R, waarbij het zijn eerdere aanbeveling van een lager bod van een consortium onder leiding van Fortress liet vallen. Maar dat betekende daarom nog niet dat Fortress uitgespeeld was.
Morrisons zei dat geen van beide bieders zijn bod definitief had verklaard en het daarom met hen beiden én de overnameregulator aan het praten was over “een ordelijk kader voor de oplossing van deze concurrerende situatie”. In de praktijk komt dit normaal neer op een veiling, weet Reuters.
Verantwoordelijkheid nemen
Als het effectief tot een veiling komt, zal die zeker plaatsvinden vóór de week van 18 oktober, wanneer een aandeelhoudersvergadering van Morrisons op de agenda staat. Na afloop van de veiling zouden de aandeelhouders zich kunnen uitspreken over een bod van Fortress of CD&R, afhankelijk van welk bod de raad van bestuur van Morrisons aanbeveelt.
In dit verband herhaalde de supermarktketen dat ze verder zal kijken de financiële voorwaarden van een bod, en “zeer veel belang hecht aan de bredere verantwoordelijkheden van eigendom”, waaronder de belangen van werknemers, klanten, pensioenbeheerders en leveranciers.
Forse winstdaling
Los van alle overnameperikelen publiceerde Morrisons gisteren ook zijn halfjaarcijfers. Daarbij waarschuwde de retailer voor sectorbrede prijsstijgingen ten gevolge van de hogere grondstof- en transportprijzen, en het acute tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
De totale omzet van het Britse concern groeide met 4% tot 9,1 miljard pond (bijna 11 miljard euro), meldt Retail Gazette. Naast een sterke stijging van de online verkoop, presteerden ook de groothandelsactiviteiten goed. De winst voor belastingen daalde wel van 145 miljoen pond naar 82 miljoen pond (100 miljoen euro), onder meer door extra kosten verbonden aan de pandemie. Verder wogen de aanhoudende coronamaatregelen op de inkomsten uit nevenactiviteiten, zoals de cafés van de retailer en de brandstofverkoop.