Na de bevoorradingsproblemen door de coronapandemie en de Brexit, speelt nu een tekort aan CO2 de Britse voedingswinkels parten. Het gas kent immers enkele belangrijke toepassingen in de voedingsindustrie.
Belangrijk bijproduct
Door het CO2-tekort dreigen de voedingswinkels zonder diepvriesproducten en vlees te vallen. Websuper Ocado kondigde voor het weekend al aan om te stoppen met de levering van diepvriesproducten.
CO2 is een bijproduct van de meststoffenindustrie. Het gas wordt onder meer gebruikt voor het koelen van voedingswaren (droogijs) en in verpakkingen van etenswaren om de houdbaarheid te verlengen. Verder dient het ook als verdovingsmiddel in slachthuizen.
Maar de meststoffenfabrikanten zijn zwaar getroffen door de torenhoge gasprijs, hun belangrijkste grondstof om ammonniak te produceren. Afgelopen week kondigde het Noorse Yara, goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde productie van ammoniak, aan de productie met 40% terug te schroeven om zijn marges te vrijwaren. Ook branchegenoot CF Industries sloot al een fabriek omwille van de stijgende gasprijs.
Chaos neemt toe
Voor de Britse supermarkten is het CO2-tekort een nieuwe zware tegenvaller. Het Verenigd Koninkrijk kampt al met bevoorradingsproblemen door de pandemie en de Brexit. Zo is er onder andere een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
Het CO2-tekort lijkt zich vooralsnog enkel te manifesteren in het Verenigd Koninkrijk. Bart Buysse, topman van Fevia, zegt in De Tijd “tot nu toe geen signalen te hebben opgevangen over tekorten.”