De doe-het-zelfsector beleefde de coronacrisis erg dubbel. De verkoop nam een hoge vlucht dankzij klanten die tijdens de lockdowns aan het klussen sloegen, maar de aanvoerketen raakte volledig verstoord door de pandemie. En de toeleveranciers van de doe-het-zelfketens raakten gekneld tussen producenten en hun retailklanten.
Tussen hamer en aambeeld
“We zijn het wel gewend om tussen hamer en aambeeld te zitten”, zegt Piet De Coninck. Hij is gedelegeerd bestuurder van Hima, de nieuwe naam voor FEBIN, de federatie van fabrikanten en distributeurs in de sector van doe-het-zelf, tuinieren en woningrenovatie. Die dreigen bij bevoorradingsproblemen lijnrecht tegenover hun retailklanten komen te staan.
“Het is aan beide partijen, de fabrikanten en distributeurs enerzijds en de retailers anderzijds, om correct op te treden”, gaat De Coninck verder. “Wij roepen dan ook op om goed te communiceren en proactief te werk te gaan, wat gelukkig ook wel degelijk gebeurt.” Zo werden discussies niet tot de spits gedreven met retailers die hun klanten boetes oplegden voor stockbreuken. “Zij werden dan ook rechtstreeks door de problemen getroffen: met hun huismerken werden zij eveneens geconfronteerd door de productieproblemen in onder meer Azie”, aldus De Coninck.
“Geen terugval van zelfde grootteorde als afgelopen groei”
Er is dan ook genoeg om wel tevreden over te zijn. De sector zag de doorverkoopcijfers met net geen 15 procent aandikken. Maar de hele logistieke keten draaide terzelfdertijd helemaal in de soep. “Er zijn natuurlijk wel verschillen per productcategorie, onder meer afhankelijk van de grondstoffen”, zegt De Coninck. Maar de sector ziet nog niet meteen licht aan het einde van deze tunnel. “Het zal zeker nog tot in 2022 blijven aanhouden, mogelijk nog een jaar.”
De vraag is nu wat de verkoopcijfers gaan doen, eenmaal we de coronamaatregelen helemaal achter ons hebben gelaten. Moeten we ervoor vrezen dat die cijfers even hard gaan inzakken dan dat ze gestegen zijn? Dat verwacht De Coninck alleszins niet.
“Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar vooralsnog zijn er nog geen tekenen dat het weer fors gaat inzakken. Een terugval is natuurlijk wel te verwachten, maar ik zit al 30 jaar in de business, en al die jaren is er altijd sprake geweest van groei, weliswaar het ene jaar wat trager dan het andere. Maar ik verwacht geen daling van dezelfde grootteorde als de toename die we afgelopen jaar zagen.”
De Coninck zal het allemaal goed in de gaten kunnen houden. Naast de geherlanceerde lokale federatie, die voortaan op Benelux-niveau opereert, gaat hij vanaf 1 oktober ook aan het roer staan van de Europese sectorfederatie Fediyma.