Ondanks de fors gedaalde cacaoprijs in Ivoorkust blijft Tony’s Chocolonely de referentieprijs voor een leefbaar inkomen betalen. De ethische chocolademaker roept alle concurrenten ook op om hetzelfde te doen.
Daling met 18,5%
Dit oogstseizoen daalt de cacaoprijs in Ivoorkust, de grootste cacaoproducent ter wereld, met 18,5% tot 1457 dollar (1250 euro) per ton. Daardoor komen heel wat cacaoboeren in (nog zwaardere) financiële problemen en neemt de illegale kinderarbeid toe.
Tony’s Chocolonely betaalt de boeren altijd de zogenaamde Living Income Reference Price, die is vastgelegd op 2200 dollar (1900 euro) per ton. Voor het komende seizoen zal de premie die de chocolatier betaalt boven op de marktprijs dus aanzienlijk stijgen.
Leefbaar inkomen garanderen
“We roepen alle grote chocoladebedrijven op de referentieprijs voor een leefbaar inkomen te betalen, om boeren in staat te stellen een leefbaar inkomen te verdienen en ze daarmee te helpen om uit de armoede te geraken. We hopen dat consumenten van hun favoriete merken gaan eisen dat er dit jaar een eerlijke prijs voor cacao zal worden betaald”, zegt ‘head of impact’ Paul Schoenmakers.
Vorig jaar introduceerden Ghana en Ivoorkust de ‘Living Income Differential’, waardoor de cacaoprijs met 400 dollar per ton steeg. Hoewel enkele grote chocoladeproducenten publiekelijk aangaven mee te willen stappen in het verhaal, kochten ze in de praktijk net minder cacao uit die landen. Dat zorgde uiteindelijk voor aan algemene daling van de cacaoprijs. “Dit laat de gespleten persoonlijkheid van de chocolade-industrie zien. Ze zeggen zich in te zetten voor duurzaamheid en werkomstandigheden, terwijl er tegelijkertijd hard onderhandeld wordt om de cacaoprijs te verlagen”, aldus nog Schoenmakers.