Frankrijk neemt drastische maatregelen tegen plastic afval: vanaf volgend jaar mogen tientallen soorten groenten en fruit niet langer in plastic verpakt worden.
Eerste fase
Het verbod op plastic verpakkingen zal in eerste instantie gelden voor een dertigtal fruit- en groentesoorten, waaronder prei, courgettes, komkommers, paprika’s, aardappelen, peren en bananen. Plastic blijft evenwel toegestaan voor producten die zijn verpakt in partijen van 1,5 kilo of meer.
De nieuwe regeling is nog maar een eerste stap, want tegen 2026 wil de Franse minsiter van Ecologische Transitie, Barbara Pompili, ook de resterende verpakkingen bannen. Voor een aantal soorten groenten en fruit bestaat nu nog geen plasticvrij alternatief, en dus krijgen de producenten meer tijd om nieuwe verpakkingen te ontwikkelen. De uitzonderingen slaan onder meer op kersen, sla, frambozen, aardbeien, spinazie en kruiden.
Bulk vertienvoudigen
Vandaag wordt 37% van de groenten en fruit in Franse winkels verpakt verkocht, schrijft Capital. Frankrijk heeft zich ten doel gesteld het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik tegen 2040 geleidelijk uit te bannen. Om dit te bereiken zal tegen 2030 een vijfde van de producten in grote en middelgrote winkels in bulk moeten worden verkocht, tegenover amper 2% nu.
Ook in België zijn binnenkort nieuwe maatregelen van kracht tegen plastic, maar die gaan veel minder ver dan in Frankrijk. Zo zullen de plastic zakjes in de winkels definitief verdwijnen, net als plastic bekers, borden rietjes en roerstaafjes. Van een volledig verbod op plastic verpakkingen voor groenten en fruit is in België vooralsnog geen sprake.
Nood aan onderzoek
Handelsorganisatie Comeos wijst erop dat de supermarktketens in ons land zelf al heel wat inspanningen hebben geleverd om plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. Zo introduceerden diverse retailers papieren zakjes of herbruikbare stoffen zakjes in de groenten- en fruitafdeling.
De sectorfederatie vraagt ook meer onderzoek naar plastic om groenten en fruit. “Voor komkommers is bijvoorbeeld aangetoond dat een plastic verpakking de groente drie keer langer vers houdt. Een streng, rechtlijnig verbod op plastic voor alle mogelijke groenten en fruit kan zo tot voedselverspilling leiden”, zegt woordvoerder Hans Cardyn in Het Nieuwsblad.