Ook wie zoet is, krijgt dit jaar misschien geen lekkers. Door slechte oogsten en bevoorradingsproblemen is er zoveel suiker tekort dat sommige snoepmakers de productie stilleggen. De prijzen schieten ondertussen de lucht in.
Oogsten en transport
Er dreigt een suikertekort, en dat net voor de zoetste maand van het jaar. In september maakte The Wall Street Journal gewag van de hoogste suikerprijzen in vier jaar, nu beginnen ook snoepfabrikanten bij ons de gevolgen te voelen. In Brazilië, ‘s werelds grootste suikerproducent, heeft vrieskou de suikerrietoogst verpest, terwijl het uitzonderlijke weer de suikerbietoogsten ook in West-Europa wisselvallig maakt.
De productie kan de vraag niet bijhouden, waardoor de wereldwijde suikerprijzen in het afgelopen jaar met meer dan 60% zijn gestegen. Fabrikanten vestigen hun hoop nu op India, de tweede grootste suikerleverancier ter wereld, maar daar voelen ze de problemen in de mondiale scheepvaart. Het transport verloopt moeizaam of met vertraging en op belangrijke suikerroutes zijn de vrachttarieven op een jaar tijd verdubbeld, aldus WSJ.
Doorrekenen aan de kassa
In de Belgische snoepsector ervaren ze een nooit geziene prijsstijging, bericht het Nieuwsblad. Neuzenfabrikant Confiserie Geldof zag de prijzen voor suiker en glucose 30 en 70% omhoog gaan. De snoepmaker moest zelfs zijn webshop voor consumenten sluiten wegens aanbodtekorten. Volgens de Belgische federatie van de voedingsindustrie Fevia is er inderdaad een nijpend tekort aan grondstoffen.
De suikerprijzen zullen waarschijnlijk nog enkele maanden hoog blijven, zeggen analisten, waardoor de kans toeneemt dat snoep uiteindelijk ook in het winkelrek duurder wordt. Verschillende Belgische snoepmakers bevestigen alvast dat ze in januari een prijsstijging doorvoeren.