Met een baanbrekende oplossing voor het automatisch reinigen en drogen van thermische rolcontainers verovert LVP Cleantec® de Europese foodretailsector. De Optainer® wasstraten zijn kostefficiënt, energiezuinig en duurzaam. Grote retailers gaan ermee aan de slag.
Automatische wasstraat verovert Europa
Heel wat foodretailers maken gebruik van thermisch geïsoleerde rolcontainers met koelelementen voor het vervoer van diepvries- of versproducten naar hun supermarkten. Het voordeel: de containers kunnen gewoon mee in de vrachtwagen met de droge voeding vanuit één distributiecentrum. De retailer hoeft geen aparte koelwagens in te zetten. Dat is efficiënt, maar het manuele beheer en het reinigen van die rolcontainers vormt wel een forse uitdaging: het is tijdrovend, milieubelastend en vooral ook een belangrijke kost.
Op vraag van een grote Duitse retailer ontwikkelde machinebouwer LVP Cleantec® uit Temse daarom al in 2005 een automatische wasstraat voor geïsoleerde containers. Die machine werd eerst getest in een lokaal distributiecentrum in Bornem en wat later ook in Duitsland. Met succes: intussen installeerde het ingenieursbedrijf al meer dan 150 van die was- en drooginstallaties – goed voor 320 machines – over heel Europa, van Finland tot Cyprus, van Gran Canaria tot het VK. Maar daar houdt het verhaal niet op.
Met Europese steun
Nu staat het bedrijf namelijk voor een grote doorbraak: de vierde generatie machines is ronduit revolutionair, zeggen Benjamin en Erik Van Pottelbergh, de zaakvoerders van LVP Cleantec®. Het wassen en drogen verloopt nog sneller, nog preciezer en nog energie-efficiënter.
Het concept werd gepatenteerd en kreeg de naam ‘Optainer®’. Het project ontving R&D-subsidie van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en kreeg ook 1,8 miljoen euro steun van de ‘EIC Accelerator’, een Europees programma dat innoverende bedrijven begeleidt in de commercialisering van hun disruptieve technologie.
“Dat is een prestatie waar we erg trots op zijn”, zeggen de broers. “Amper 2% van de ingediende dossiers haalt het uiteindelijk. Het bewijst dat we wel degelijk een baanbrekende oplossing hebben ontwikkeld. Men beschouwt dit als een van de meest innovatieve projecten in Europa. Dat opent heel wat deuren.”
Dank zij de subsidies en de coaching door dat innovatieprogramma van de Europese Commissie is het bedrijf nu klaar om productieklare machines te verkopen aan foodretailers in de hele wereld. De eerste geïnteresseerde ketens hebben zich al aangemeld.
Veilig en snel
Hoe werkt het? In het distributiecentrum rollen de containers op een kettingbaan door de compacte Optainer® wasmachine. Omdat de thermische containers bij sommige retailers vooraf gekoeld worden, gebruikt de machine voor het wassen enkel koud water en voor het drogen omgevingslucht. De koelboxen mogen immers niet dampend uit de wasstraat komen. Een aangepast detergent desinfecteert de binnenzijde. Voedselveiligheid staat voorop.
Wassen en drogen gebeurt in één beweging met dezelfde sproeiarm, van nabij en onder middelhoge druk. Dat garandeert een hoge verwerkingssnelheid: in minder dan twee minuten zijn de rolcontainers schoon, droog en klaar om gevuld te worden met producten. De productiviteit in het distributiecentrum lijdt er dus niet onder, wel in tegendeel.
Kleine voetafdruk
Duurzaamheid is een belangrijke troef van de Optainer® wasstraat. De innovatie is in lijn met minstens drie objectieven van de Europese Green Deal: een verminderde CO2-uitstoot, efficiënter watergebruik en zeer laag energieverbruik.
Het proceswater wordt gefilterd, ontsmet met UV en hergebruikt, wat het drinkwaterverbruik reduceert met 97%. Het energieverbruik bedraagt amper 1kWh per container. Zo kunnen de gebruikers hun CO2-uitstoot beperken. Dat is niet zonder belang: alle grote retailers zijn immers bezig met hun ecologische voetafdruk. “Wie onze machines aankoopt, kan daarvoor zelfs subsidie krijgen.”
Ook belangrijk: de machines zijn bijzonder bedrijfszeker en hebben nauwelijks onderhoud nodig. De installaties zijn online verbonden met de servicedesk in Temse, die eventuele storingen vanop afstand kan analyseren en oplossen. Al is dat zelden nodig: de machines reinigen zelf hun filters en verwijderen ophopend vuil.
Met artificiële intelligentie
Er zitten nog heel wat innovaties in de pijplijn. LVP Cleantec® gaat de Optainer® voorzien van slimme camera’s met artificiële intelligentie, die de containers kunnen herkennen en registreren. Daardoor is dure RFID-tagging niet meer nodig.
Die camera’s kunnen ook kleine beschadigingen herkennen en aangeven of er geen koelblokken of kartonnen dozen zijn achtergebleven in de rolcontainers.
Bovendien herkennen ze de vervuilingsgraad van de container en passen ze het wasproces daaraan aan. Is de container slechts bestoft, dan volstaat een snelle wasbeurt die minder energie en water verbruikt. Vuilere containers worden grondiger gewassen.
Tot slot onderzoeken de broers nu of UV-cameratechnologie de aanwezigheid van schadelijke organismen zoals bacteriën of schimmels kan herkennen en desinfecteren.
Klaar voor de toekomst
Is de sky nu de limit voor LVP Cleantec®? Het begint erop te lijken. De interesse voor de Optainer® bij grote, internationale retailers is aangewakkerd, onder andere in Duitsland en Spanje. Het potentieel is enorm. Het kleine ingenieursbedrijf vervelt tot een groot productiebedrijf, dat mikt op 100 miljoen euro omzet en meer dan 100 jobs in de komende vijf jaar.
Vijf voordelen van de Optainer® wastraat voor thermische rolcontainers
-
Snelheid: het wassen en drogen van een container duurt minder dan 2 minuten.
-
Lage kostprijs per wasbeurt: 50 cent per container.
-
Laag energieverbruik: 1kWh per container
-
Waterverbruik wordt verminderd met 97%
-
Rendement: de productiviteit stijgt met 60%
Snel, kostefficiënt en duurzaam: de Optainer® optimaliseert de distributie van diepvries- en versproducten voor uw retailbedrijf of distributiecentrum. Meer weten? Contacteer ons!
LVP Engineering & Constructions
Haverheidelaan 3
9140 Temse – Belgium
03 711 14 54
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 961203