Carlsberg gaat de Belgische variant van zijn pilsbier vervangen door het internationale standaardrecept met een lager alcoholpercentage. De voorbije decennia is de verkoop van het Deense bier stelselmatig teruggelopen in ons land.
Nog 5% alcohol
De aanpassing heeft tot gevolg dat het alcoholpercentage van de Belgische Carlsberg zal dalen van 5,5 naar 5%. In België werd jarenlang een lokale variant van het bier verkocht, maar die zal begin volgend jaar vervangen worden door de internationale standaardvariant.
Volgens Guy Vlaeminck, de algemeen directeur van invoerder Horeca Logistic Services (HLS) doen lichtere bieren het steeds beter. “Daarom is het niet langer nodig een apart bier te brouwen voor België”, zegt hij in de Tijd.
Schaalvoordelen
Uiteraard spelen er ook financiële motieven. Een apart bier brouwen voor de kleine Belgische markt is duur. Door voor de internationale variant te kiezen, realiseren HLS en Carlsberg schaalvoordelen. Daar komt nog bij dat HLS minder accijnzen moet betalen voor lichtere bieren.
Door de dalende verkoop van Carlsberg in ons land, was het ook steeds minder de moeite waard om te blijven investeren in een Belgische variant. Het Deense pilsbier bereikte zijn hoogtepunt bij ons in de jaren 70, met een jaarlijkse verkoop van 376.000 hectoliter. In 2019 ging het nog om slechts 85.000 hectoliter. De uitbraak van de coronacrisis vorig jaar, was opnieuw een zware klap, want het merk is erg afhankelijk van de horeca.
Update
Nu de internationale variant van de pils naar België komt, zullen innovaties en vernieuwingen ook sneller ingang vinden in ons land. Vroeger zat daar altijd enige tijd tussen. Zo krijgt de “nieuwe” Carlsberg volgend jaar andere flesjes en glazen, aanpassingen die in enkele andere landen reeds in 2019 werden doorgevoerd.