Nadat eerder dit jaar al stakingen uitbraken bij Lidl, Aldi en Carrefour Groupe Mestdagh, bleven maandag ook winkels van Delhaize en Albert Heijn dicht. De hoge werkdruk en de impact van corona leiden tot spanningen.
Tijdelijke krachten
Tijdens de nationale actiedag van de vakbonden tegen de loonnorm, afgelopen maandag, hielden actievoerders van vakbond ACV Puls ook drie Antwerpse supermarkten dicht. Het ging om twee filialen van Delhaize (Antwerpen Hippodroom en Wilrijk) en één van Albert Heijn (het filiaal in de Karel Oomsstraat, waarboven het Belgische hoofdkwartier van de retailer zich bevindt).
Bij Albert Heijn hebben de vakbonden vooral kritiek op het inzetten van tijdelijke uitzendkrachten en studenten op de winkelvloer. Sommige tijdelijke medewerkers zouden al jaren voltijds voor de retailer werken en zelfs meer verdienen dan de vaste medewerkers. Na een verzoeningsvergadering heeft de directie beloofd het personeelsbeleid aan te passen.
Nieuwe werkorganisatie
Bij Delhaize heeft de onvrede hoofdzakelijk betrekking op de nieuwe werkorganisatie die de supermarktketen drie jaar geleden invoerde in de winkels. Een grotere flexibiliteit op de winkelvloer was de doelstelling van die hervorming, maar volgens de vakbonden werkt de nieuwe structuur enkel wanneer er voldoende mensen zijn.
De vierde coronagolf bemoeilijkt momenteel het werk in de winkels. Zeker nu er veel uitval is door besmettingen en quarantaines, wordt de werkdruk voor de overblijvers onhoudbaar. Bovendien krijgen medewerkers soms te maken met agressief gedrag van klanten, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls in De Standaard. In de aanloop naar de eindejaarsperiode wordt het drukker in de winkels, terwijl er nauwelijks nog voorzorgsmaatregelen gelden, op de mondmaskerplicht na.
Spanningen lopen overal op
De onrust bij Ahold Delhaize komt niet geheel onverwacht: in de hele retailsector lopen de spanningen op. Supermarktketens trachten de druk op de marges op te vangen met efficiëntiewinst op de winkelvloer, maar de medewerkers in de frontlijn zitten na meer dan anderhalf jaar pandemie op hun tandvlees. Toenemend ziekteverzuim en nervositeit bij de klanten maken de situatie enkel nog erger.
Dit najaar waren er al lege winkelrekken bij Carrefour door een staking bij logistiek onderaannemer Kuehne+Nagel. Bij Lidl bleven in oktober meer dan honderd winkels vier dagen dicht uit onvrede over de werkdruk. Begin november braken spontane stakingen uit in de Waalse winkels van Aldi, eveneens uit protest tegen de werkdruk. Winkels van Carrefour-franchisenemer Groupe Mestdagh bleven dicht door een conflict over hoge werkdruk en een teveel aan tijdelijke contracten. Vorige week brak er dan nog een spontane staking uit in de Makro van Lodelinsart, ook al omwille van personeelstekorten. Het worden nog spannende eindejaarsweken voor de foodretailers.