Volgens het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) doen de grote vlees- en zuivelbedrijven veel te weinig om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De plannen van de Europese Commissie om de koolstofcompensatieregelingen voor de landbouw uit te breiden, geven hen bovendien een vrijbrief om te blijven vervuilen, stelt de organisatie.
Grote verantwoordelijkheid
Het IATP onderzocht de uitstoot en de klimaatplannen van de 35 grootste vlees- en zuivelbedrijven in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Daartoe behoren onder meer Nestlé, Danone, Tönnies en FrieslandCampina.
Volgens het IATP waren de 35 ondernemingen in 2018 samen verantwoordelijk voor 7% van alle uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. “De klimaatvoetafdruk van de grote vlees- en zuivelbedrijven in Europa kan wedijveren met die van de reuzen in de fossiele brandstofsector”, stelt Shefali Sharma, Europees directeur van het IATP. “En toch kunnen ze ongestraft hun gang blijven gaan.” De bedrijven zouden zich met name bedienen van boekhoudkundige trucs en greenwashing om de aandacht af te leiden van de fundamentele veranderingen die nodig zijn om de uitstoot te verminderen. Ze schuiven ook veel van de kosten en risisco’s af op de boeren in hun toeleveringsketens, aldus Sharma.
Zeven van de tien bedrijven die in de tijd werden gevolgd, zagen hun klimaatvoetafdruk tussen 2016 en 2018 groeien. De uitstoot van de Ierse rundvleesproducent ABP steeg met 45% en die van het Duitse Tönnies, dat aan Aldi levert, met 30%, aldus het rapport.
Kerstcadeau
Het IATP wijst ook met beschudigende vinger naar de Europese Commissie. In een vroegtijdig uitgelekte nota schetst die een kader voor de uitbreiding van de omstreden koolstofcompensatieregelingen voor de landbouw. Via de Richtlijn Hernieuwbare Energie wil Europa bovendien de productie van biogas uit mest opdrijven.
“De Europese Commissie geeft de grote vlees- en zuivelbedrijven een vervroegd kerstcadeau als zij haar gewicht – en het geld van de belastingbetaler – in de schaal legt voor dubieuze koolstofcompensaties en biogas uit industriële veeteeltinstallaties blijft promoten als duurzame brandstof”, zegt Sharma. “De Commissie moet de financiering van de industriële landbouw stopzetten en de overgang naar duurzame agro-ecologische landbouwpraktijken op basis van minder en beter vlees ondersteunen.”