Hoe komen de winkelstraten uit de coronapandemie? Wat zijn vandaag de belangrijkste shopbestemmingen? Nu toeristen al bijna twee jaar wegblijven en thuiswerken norm blijft, zien we verrassende verschuivingen.
Tot helft minder bezoekers
Wat zijn de meest bezochte winkelstraten van Europa? De lijst wordt traditioneel aangevoerd door internationale toppers zoals Oxford Street in Londen en de Champs-Élysées, maar anderhalf jaar coronapandemie heeft de rangorde danig in de war gebracht.
Zo goed als overal ligt het aantal bezoekers in de winkelstraten dit jaar de helft tot zelfs twee derde lager dan pre-corona (2019), blijkt uit een steekproef van Locatus op een septemberdag in 2021. Amsterdam en Parijs telden nog geen 40% van het vroegere aantal passanten. Het was nochtans de periode toen we even mochten proeven van het zogeheten Rijk der Vrijheid, weet u nog.
Utrecht en Antwerpen klimmen op
Toch komen een aantal steden verrassend sterk uit de bus. Zo valt het op dat Utrecht als Nederlandse winkelstad over Amsterdam en Rotterdam wipt, met dank aan een hernieuwde populariteit en goeie toegankelijkheid. Ook andere middelgrote Europese steden profiteerden van het thuiswerk en de behoefte aan meer lokale consumptie. Manchester en Bilbao zijn eveneens nieuwkomers in de top-40 van meest bezochte winkelstraten, aldus een rapport van BNP Paribas Real Estate in samenwerking met Locatus.
In de ranking staat Antwerpen (Meir) dit jaar bovendien vér boven de Brusselse Nieuwstraat, namelijk op plaats 13 tegenover 32. De destijds strengere Brusselse coronamaatregelen spelen hier wellicht mee. Over het algemeen kennen steden die veel buitenlandse toeristen trekken volgens Locatus de sterkste terugval, terwijl locaties met veel binnenlandse toerisme het beter doen. Winkelstraten met supermarkten doen het bovendien beter dan de straten zonder. Zo viel op dat de Meir een pak beter standhield dan ‘modebestemmingen’ Schuttershofstraat en Huidevettersstraat.
Duitsland en Scandinavië gespaard
De Duitse en Scandinavische steden lijken daarentegen gespaard te blijven van de corona-impact. In Keulen is het aantal passanten zelfs zo goed als identiek gebleven. De vijf winkelstraten met de kleinste afname (minder dan 20%) liggen allemaal in Duitsland en Scandinavië. Niet alleen hadden ze er dit najaar minder last van coronabeperkingen, het zijn ook meer regionaal gerichte steden en – met name voor Duitsland – locaties waar minder makkelijk online wordt geshopt.
Om in de toekomst weer meer mensen naar de steden te lokken, gelooft BNP Paribas Fortis in het belang van eventementen en in verdere investeringen om de binnensteden leefbaarder te maken. De bank ziet overal projecten voor groenere steden, met betere verbindingen met het openbaar vervoer en ook een sterke aandacht voor fietspaden en autoluw of autovrij. Het gemengd gebruik van gebouwen wordt de norm in Europa: shoppers, werkers en inwoners mengen zich en moeten zorgen voor een nieuwe, constante flow.
Dit zijn de meest bezochte winkelstraten van Europa (september 2021):
-
1. Keulen – Schildergasse: 77.200 bezoekers
-
2. Londen – Oxford Street: 72.200
-
3. Munchen – Kaufingerstraße: 69.800
-
4. Frankfurt – Zeil: 64.300
-
5. Madrid – Gran Via: 60.800
-
6. Londen – Regent Street: 56.900
-
7. Milaan – Corso Vittorio Emanuele II: 54.600
-
8. Keulen – Hohe Strasse: 48.000
-
9. Barcelona – Av. del Portal de Angel: 46.900
-
10. Parijs – Av. des Champs-Élysées: 45.500
// -
13. Antwerpen – Meir: 41.700
-
32. Brussel – Nieuwstraat: 29,200
-
38. Utrecht – Oudegracht: 25,500