Na liefst elf weken is de staking bij vier Amerikaanse Kellogg-fabrieken achter de rug. Het was een bittere strijd, maar nu is een akkoord bereikt en mogen zelfs de 1400 stakers weer aan de slag. Eerder dreigde de directie nochtans hen te ontslaan.
“Geen enkele toegeving”
Het was één van de langste en hevigste sociale conflicten van het jaar in de Verenigde Staten, maar nu is de bijna drie maanden lange staking bij Kellogg’s toch ten einde. De medewerkers van vier cornflakesfabrieken hebben een nieuw voorlopig arbeidsakkoord gesloten. In de week van 27 december hervat iedereen het werk.
Op 5 oktober legden 1400 leden werknemers het werk neer, uit onvrede met de lange werktijden en de plannen van de directie om een strenger tweetrapssysteem in te voeren voor nieuwe arbeiders. Stakers klaagden aan dat ze sinds de coronapandemie werkdagen van 16 uur draaiden en soms wekenlang aan een stuk moesten werken. Dat de directie voortaan de voordelen (zoals hospitalisatieverzekering) van medewerkers met minder anciënniteit zou beperken, was de druppel die de emmer deed overlopen.
Meerdere voorstellen werden door het personeel afgekeurd, maar nu is er sprake van een loonsverhoging van 1,1 dollar per uur en extra kostenvergoedingen. Het tweetrapssysteem blijft, zodat nieuwere werknemers lagere lonen en minder voordelen kijgen dan het oude personeel, maar starters kunnen wel versneld opklimmen naar de volgende trap. Kellogg’s verbindt zich er ook toe in de komende vijf jaar geen fabrieken te sluiten. “Deze overeenkomst levert iedereen winst op en bevat geen enkele toegeving”, zegt vakbondsvoorzitter Anthony Shelton trots aan NPR.
Toch geen 1400 ontslagen
Het zag er nochtans even naar uit dat de stakers aan het kortste eind zouden trekken: de directie kondigde twee weken geleden aan de 1400 stakers “definitief te gaan vervangen”, lees: ontslaan. Daar kwam echter felle kritiek op, ook van president Joe Biden. Uiteindelijk werden geen stakende werknemers vervangen en krijgen alle stakers een nieuw vijfjarencontract aangeboden. Voltijds werknemers die tijdens de staking zijn aangenomen, zullen lopende vacatures opvullen.
De spanningen in de Amerikaanse arbeidsmarkt liepen afgelopen jaar uitzonderlijk hoog op. Er zijn een recordaantal openstaande vacatures (drie voor elke twee werklozen) en overal zijn arbeidstekorten. Dat geeft personeel de moed om hun eisen te stellen: tot nu toe werden dit jaar ruim 240 stakingen geteld, in een land waar vakbonden normaal niet zo sterk staan.