Als het van de nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir afhangt, moeten de voedselprijzen ook de ecologische kosten weerspiegelen én moeten ze boeren een rechtvaardig inkomen garanderen. Het zou betekenen dat vlees in de toekomst tot zes keer duurder kan worden.
Spotgoedkoop vlees
Özdemir, die lid is van de Duitse groenen, wil paal en perk stellen aan de spotprijzen voor voeding, en in het bijzonder voor vlees. “Een kilo gehakt voor 3,98 euro, dat vlees kan niet van een gelukkig beest komen”, zei hij. “Daarbij kan geen enkele boer van zo’n opbrengst leven.” Volgens de minister houden de huidige prijzen geen steek meer, aangezien ze op geen enkele manier de ecologische kosten in rekening brengen.
Afgelopen zomer formuleerde een expertencommissie in Duitsland (de zogenaamde Zukunftskommission Landwirtschaft) al een reeks aanbevelingen om de landbouwsector te verduurzamen. Kernpunten daarvan zijn dat de landbouw de bio-diversiteit en het klimaat moet ondersteunen, dat de dieren met respect moeten worden behandeld en dat iedereen in de productieketen recht heeft op een faire prijs. Keerzijde van de medaille is wel dat vlees daardoor tot zes keer duurder zou worden. Ook voor zuivelproducten zou de consument dan fors meer moeten betalen.
Groene omslag
Volgens de commissie is de ecologische transitie alleen haalbaar als de bevolking ze niet al te zeer in de portefeuille voelt, ook al zou de hele omslag jaarlijks miljarden kosten. Armoede-organisaties hebben er al op aangedrongen dat de overheid de gezinnen met lage inkomens financieel zou bijspringen als de voedselprijzen stijgen.
Bio-producten zijn in Duitsland al meer ingeburgerd dan bij ons. Eind 2020 werd ruim een tiende van de landbouwgrond ingenomen door ecologische landbouwbedrijven. De nieuwe regering onder leiding van Olaf Scholz wil dat aandeel tegen 2030 uitbreiden tot minstens 30%. In België was minder dan 7% van het landbouwareaal in 2019 biologisch, schrijft De standaard. En dat is bovendien in ruime mate de verdienste van Wallonië, want in Vlaanderen ging het om amper 1,4%.