De wereldvoedselprijzen stegen vorig jaar naar hun hoogste peil in tien jaar. Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is er bovendien weinig hoop dat er in 2022 een kentering komt.
Bedreiging
In 2021 stegen de prijzen van de belangrijkste voedingsmiddelen met gemiddeld 28%, en dat ondanks een lichte prijsdaling in december. Sinds 2011 lagen de prijzen nooit zo hoog als vandaag. De FAO wijst erop dat die hoge voedselprijzen (en ruimer gezien de toenemende inflatie) een reëel gevaar vormen voor armere bevolkingsgroepen in landen die afhankelijk zijn van invoer.
De VN-organisatie verwacht ook niet dat de prijsdruk snel zal afnemen: “De hoge kosten van de productiemiddelen, de aanslepende wereldwijde pandemie en de steeds onzekerder wordende klimatologische omstandigheden laten weinig ruimte voor optimisme over een terugkeer naar stabielere marktomstandigheden, zelfs in 2022″, zei Abdolreza Abbassian van de FAO. Met name meststoffen zijn onder invloed van de stijgende energieprijzen fors duurder geworden, meldt Reuters.
Wel was er in december een lichte prijsdaling: met uitzondering van zuivelproducten werden zowat alle voedingsmiddelen goedkoper. Plantaardige oliën en suiker maakten de grootste duik. Het VN-agentschap schuift de bezorgdheid over de gevolgen van de omikronvariant van het coronavirus als belangrijkste oorzaak naar voren.