Illegale nederzettingen zorgen voor controverse
Het assortiment, waaronder veel versproducten, is omstreden omdat Israël met de bouw van de nederzettingen ingaat tegen een mandaat van de Verenigde Naties. Omdat Aldi “geen enkele discussie over het eigen assortiment” wil, zou het van zijn leveranciers eisen dat ze niets meer aanbieden dat is geproduceerd in de nederzettingen.
Althans, dat meldde het dagblad Trouw, dat een rondvraag hield onder Nederlandse supermarktketens. Gezien de commotie die het bericht teweegbracht – onder meer in Aldi’s thuismarkt Duitsland en in Israël – neemt de discounter de uitspraken nu evenwel terug. Een woordvoerder legt uit dat er weliswaar geen producten uit bezette gebieden in de winkels liggen, maar dat dit niets te maken heeft met politiek of religieus beleid.
Heikel onderwerp voor supers
Hoogvliet erkent wel een beleid te voeren dat Israëlische producten uit Joodse nederzettingen weert, maar wil hier geen toelichting over geven. Jumbo zegt dat klanten recht hebben op eerlijke informatie over de producten die ze kopen. Actiegroepen hebben recent in supermarkten etiketten geplakt op producten waarvan gedacht wordt dat ze afkomstig zijn uit de bezette gebieden.
Albert Heijn zegt in een reactie te wachten op algemeen beleid van brancheorganisatie CBL. Deze wacht op zijn beurt op advies van de nationale overheid, die binnen Europees verband gesprekken voert over hoe met producten uit bezette gebieden om moet worden gegaan. Israël kan relatief makkelijk exporteren naar de Europese Unie.