De Britse supermarktketen Morrisons laat medewerkers een halfjaar lang vier dagen per week werken in plaats van vijf. Dat moet beter zijn voor het welzijn en het milieu, al geldt de regeling alleen op het hoofdkantoor.
Productiever met dag minder
Morrisons test op zijn hoofdkantoor een flexibelere werkweek uit: zes maanden lang hoeven kantoorwerknemers voor hetzelfde loon maar vier dagen per week te werken. Wel worden ze verwacht dezelfde hoeveelheid werk te verzetten en evenveel uren te presteren. Concreet betekent het dat veel mensen voortaan shiften van negen uur zullen draaien in plaats van acht uur, met om de vier weken ook een zaterdagdienst van zes uren.
Het initiatief kadert in de 4 Day Week Global-campagne, een wereldwijde actiegroep die bedrijven en organisaties stimuleert en helpt om over te schakelen naar een vierdaagse werkweek. De test loopt in de meeste Engelstalige landen, van het Verenigd Koninkrijk over Canada tot Australië en Nieuw-Zeeland. Alleen al in Groot-Brittannië doen dertig bedrijven mee.
“Het idee is dat deze innovatieve nieuwe manier van werken zal betekenen dat we veel flexibeler en responsiever zijn, en we denken dat het Morrisons tot een plek zal maken waar meer mensen zullen willen werken – en blijven”, klinkt het bij de supermarktketen. Het bedrijf zag dat het dankzij thuiswerken tijdens de pandemie productiever, sneller en flexibeler geworden is.
Ook bij Unilever
FMCG-reus Unilever doet eveneens mee: medewerkers in Nieuw-Zeeland mochten vorig jaar tijdelijk 20% minder werken, met behoud van salaris. Eerdere proeven in IJsland waren een overweldigend succes, volgens de initiatiefnemers, en hebben ertoe geleid dat liefst 86% van de IJslandse beroepsbevolking is overgestapt op een kortere werkweek – of dat recht in de toekomst zal krijgen.
In IJsland bleef de productiviteit gelijk, of verbeterde die zelfs, terwijl werknemers het gevoel hadden dat ze minder stress ervaarden, hun gezondheid verbeterde en ze een beter evenwicht tussen werk en privéleven vonden. “Het kan ons als bedrijf helpen productiever te zijn. Het kan allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. En het zet ieders welzijn op de eerste plaats”, beklemtoont ook Morrisons.
Een Brits onderzoek haalde nog een bijkomend voordeel aan: een kortere werkweek zou ook de CO2-uitstoot kunnen verminderen. De resultaten van de test worden gemonitord door onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Cambridge en Boston. Deelnemende bedrijven krijgen ook training om de overschakeling te maken.