Snackfabrikant Kellogg, dat naast cornflakes ook Pringles produceert, ondersteunt tien aardappelboeren in België en Frankrijk om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Koolstofevaluatie
Pringles lanceert een lokaal Origins-duurzaamheidsprogramma in België en Frankrijk: tien aardappelboeren die leveren aan Clarebout, de vaste leverancier van aardappelvlokken van het merk, laten de koolstofemissie van hun boerderij evalueren. Op basis van die evaluatie kunnen ze vervolgens hun broeikasuitstoot opvolgen en verminderen.
In de toekomst krijgen ze verdere steun om hun voetafdruk te verkleinen en de productiviteit te verbeteren. Het is ook de bedoeling dat de landbouwers op termijn koolstofcertificaten halen, die ze vervolgens weer kunnen verkopen op de vrije koolstofmarkt.
Ook rijst en tarwe
Kellogg heeft elders al soortgelijke programma’s, maar dit is de eerste voor Pringles. Aangezien de eerste Europese Pringles-fabriek in 1996 in Mechelen de deuren opende, leek het Kellogg “volkomen logisch” om in België met het traject van start te gaan. Met het programma verbindt de fabrikant zich ertoe zijn belangrijkste ingrediënten, waaronder aardappelen, op verantwoorde wijze te laten telen.
De FMCG-producent steunt al meer dan 433.000 landbouwers in vijf continenten, maar dit is nog maar het derde project in Europa. In Spanje is er een programma voor rijst, in het Verenigd Koninkrijk een voor tarwe. Tegen eind 2030 beoogt de Amerikaanse merkfabrikant liefst een miljoen landbouwers en arbeiders te ondersteunen via programma’s die gericht zijn op klimaat, sociale en financiële weerbaarheid.