In 2021 ondervond zuivelproducent FrieslandCampina heel wat hinder van de coronacrisis, maar het bedrijf kon wel profiteren van de hoge zuivelprijzen. Vanaf dit jaar zou de uitvoering van het transformatieplan een aanzienlijke kostenbesparing moeten opleveren.
Winst- en omzetstijging
Door hogere basiszuivelprijzen, prijsverhogingen en een voorzichtig herstel van de out-of-homeactiviteiten in Europa klom de omzet voor valuta-effecten 4,3% hoger. De gerapporteerde omzet kwam uiteindelijk uit op 11,5 miljard euro, een stijging met 3,2%.
De opbrengsten van de afdeling ‘Food & Beverage’ groeiden met 4,3% tot 7,89 miljard euro, vooral dankzij prijsverhogingen en een aantrekkend out-of-homekanaal. Anderzijds wogen de dalende geboortecijfers in Azië ten gevolge van de coronapandemie op de prestaties van de bedrijfstak ‘Specialised Nutrition’, waardoor de omzet binnen dat segment met 3,5% afnam tot 1,08 miljard euro. De omzet van ‘Ingredients’ kende een lichte stijging (+1,5%), dankzij een sterke vraag naar onder andere sportvoeding. ‘Trading’ ten slotte profiteerde van de historisch hoge basiszuivelprijzen, die de omzet 4,8% hoger stuwden.
Het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina steeg met 32,5% naar 355 miljoen euro. In combinatie met een lagere effectieve belastingdruk leverde dat een nettowinst op van 172 miljoen euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2020.
Herstructurering op schema
“In het jaar dat we ons 150-jarig bestaan vierden was het resultaat, en daarmee de nabetaling aan de leden, nog niet op het niveau van onze doelstellingen”, zei CEO Hein Schumacher. “Wel hebben we goede vooruitgang geboekt in het verstevigen van het fundament voor het bedrijf. De kostenmaatregelen zijn goed uitgevoerd en eerder dan gepland afgerond.”
Met dat laatste doelt de topman op de uitvoering van het transformatieplan, dat in november 2020 werd aangekondigd en waarbij duizend jobs zouden verdwijnen. In 2021 daalde het aantal werknemers zelfs met 1745 tot 22.038, waardoor de reductiedoelstelling dus ruimschoots werd gehaald. FrieslandCampina rekent erop dat de structurele kosten mede daardoor vanaf dit jaar met minstens honderd miljoen euro zullen dalen.
Volgens Schumacher zijn de inflatie en kostenstijgingen de belangrijkste uitdaging om het resultaat op peil te houden. “We zijn voorzichtig optimistisch over het herstel van de professionele markt en de aanhoudend hoge basiszuivelprijzen. In combinatie met een licht verbeterde markt voor kindervoeding verwachten we een omzetstijging van twee tot vier procent met constante marges ten opzichte van 2021 voor het hele jaar.”