Publiekstrekker nooit afgewerkt
De miljoenencompensatie is het gevolg van een juridische procedure die liefst elf jaar heeft geduurd, weet Het Financieele Dagblad. Villa Arena kampt met tegenvallende bezoekersaantallen, die volgens de winkelier voor een deel te wijten zijn aan bouwer OMC. Dit is een consortium waarin ING, Ballast Nedam en BAM samenwerkten om het grote complex vlakbij het Ajax-stadion van de grond te krijgen.
Oorspronkelijk zou er 60.000 m² aan winkeloppervlak komen, maar OMC wilde dit uitbreiden naar 80.000 m². De oorspronkelijk betrokken ondernemers waren het echter niet eens met de uitbreiding. Volgens hen was de markt te klein voor zo veel meters. Daarop beloofde OMC om tenminste 10.000 m² te gebruiken voor een informatiecentrum over duurzaam wonen dat als een publiekstrekker moest gaan fungeren.
Dat centrum is er echter nooit gekomen. In plaats daarvan is de hele extra ruimte gebruikt voor extra winkels. Dit leidde in 2002 tot de eerste juridische stappen. De rechtbank Midden-Nederland heeft nu een schadevergoeding van 2,6 miljoen euro toegekend aan de ondernemers en vastgoedbeleggers die vanaf het begin bij Villa Arena en de procedure betrokken waren.