Van de grote deelplatformen in België biedt Just Eat Takeaway werkkrachten de beste arbeidsvoorwaarden. Dat besluit nieuw onderzoek naar de werkomstandigheden, dat wel kanttekeningen plaatst: slechts twee platforms zouden een minimumloon garanderen.
Takeaway haalt hoogste score
De organisatie tegen arbeidsuitbuiting Fairwork liet de KU Leuven en de Universiteit van Oxford deelplatformen in 28 landen doorlichten, waaronder ook in België. In ons land legden de onderzoekers vijf platformen op de rooster, waaronder Takeaway en Deliveroo. Van al die platformen scoorde het Nederlandse Just Eat Takeaway het hoogst: de maaltijdbezorger kreeg een score van 6/10.
Takeaway was het enige platform dat kon aantonen dat medewerkers beschermd zijn tegen beroepsgerelateerde risico’s, zegt professor Valeria Pulignano van de KU Leuven aan VRT. Takeaway heeft ook als enige “duidelijk omschreven arbeidsvoorwaarden”, klinkt het. De koeriers zijn bijvoorbeeld verzekerd tegen arbeidsongevallen. Dat is mogelijk omdat het bedrijf de koeriers een arbeidscontract geeft. Bij de meeste andere platforms, waaronder rivaal Deliveroo, werken mensen onder een zelfstandigenstatuut.
Flexibiliteit versus zelfstandigheid
Over het algemeen is in de sector nog heel wat werk aan de winkel, vindt Pulignano. Zo garanderen maar twee platformen hun werkkrachten een minimumloon (na aftrek van de kosten). Ook is bij geen enkel platform sprake van eerlijke vertegenwoordiging, bijvoorbeeld door middel van vakbonden. De nieuwe arbeidsdeal in België zou daarbij geen wezenlijk verschil maken, deels omdat veel van de zaken die het onderzoek aankaart eigen zijn aan het zelfstandigenstatuut van de werknemers.
Deliveroo vindt dat het onderzoek een te klassieke visie op werk hanteert en vooringenomen is: een eerdere bevraging (door de werkgevers) berichtte dat maaltijdkoeriers de job meestal als bijverdienste uitoefenen en niet als hoofdberoep. De flexibiliteit en zelfstandigheid zou voor hen juist de aantrekkingskracht zijn, wat de vele kandidaten en de lange wachtlijst zou verklaren om er aan de slag te gaan.
“Het is niet om dat de werknemers er graag werken en er veel vraag is naar die jobs, dat alle arbeidsvoorwaarden ook in orde zijn. Je kan ook vrijheid en flexibiliteit bieden en eerlijke werkomstandigheden aanbieden”, repliceert Pulignano. Deliveroo gaat alvast met de onderzoekers aan de slag om de arbeidsomstandigheden verder te verbeteren.