Testbestellingen geplaatst
“We moeten onze expansie veiligstellen. Daarom bekijken we steeds de capaciteit. We doen dat door onze productie te verhogen in bestaande fabrieken, maar ook naar nieuwe productiezones uit te kijken”, liet woordvoerster Camilla Emilsson-Falk verstaan tegenover The Wall Street Journal.
De Zweedse keten is daarom gestart met testbestellingen bij Ethiopische leveranciers. Volgens een leverancier zou H&M maandelijks één miljoen kledingstukken in Ethiopië willen laten maken.
Half zo duur als China
De verschuiving naar Ethiopië heeft uiteraard ook een financiële reden. De kostprijs per eenheid zou in Ethiopië maar half zo hoog liggen als in China, volgens de laatst beschikbare cijfers uit 2011. Al is het voordeel niet bestendig: in China stijgen de prijzen met 7,7% per jaar, in Ethiopië met 18%. Tegen dit tempo wordt Ethiopië al tegen 2019 duurder dan China.
De Ethiopische regering heeft aangegeven dat de textielproductie een van de groeipolen wordt voor de economie van het land. Ze wil tegen 2016 ook voor 1 miljard dollar aan textiel kunnen exporteren. Tussen juli 2011 en juni 2012 bleef die wijzer nog steken op 84,6 miljoen dollar, toch 26% meer dan een jaar voordien.
Eerder besloten ook de Britse ketens Tesco en George en het Ierse Primark al een deel van hun productie naar Ethiopië over te hevelen.