Heineken snijdt kwart miljard aan kosten weg
Bij Heineken daalde het verkochte volume wereldwijd op vergelijkbare basis met 3%. Het bedrijf kon dat deels compenseren door een verhoging van de verkoopprijs per hectoliter met 2%. Voorts zorgde ook de toevoeging van de cijfers van het overgenomen Asian Pacific Breweries ervoor dat de uiteindelijke omzet van de groep met 3% kon stijgen tot 10,375 miljard euro.
Voor de tweede jaarhelft verwacht Heineken dat de economische onzekerheid en het zwakke consumentenvertrouwen in zijn belangrijkste markten zullen aanhouden. Alleen in de opkomende markten is er sprake van beterschap.
Om die zwakke vooruitzichten te compenseren, snijdt Heineken in de kosten. De komende zes maanden wil het bedrijf 100 miljoen euro aan besparingen vinden. In de eerste jaarhelft werd ook al 139 miljoen euro aan kosten weggeknipt.
Carlsberg groeit dankzij overnames
Carlsberg kon de totale verkochte volumes over het eerste jaar globaal met 2% optrekken tot 60,1 miljoen hectoliter, al was dat volledig het gevolg van acquisities. Het verlies in West-Europa kon worden gecompenseerd door een meerverkoop in Azië en Oost-Europa.
De Deense brouwer kon daardoor de omzet met 3% opvijzelen tot zowat 33 miljard kroon, of 4,4 miljard euro. De nettowinst daalde echter met 33,5% tot 2,4 miljard kroon of 320 miljoen euro. Dat kwam vooral omdat het bedrijf vorig jaar kon profiteren van de verkoop van een brouwerij in Kopenhagen.
Toch kijkt het bedrijf aan tegen moeilijkheden op de Russische markt: een dalend consumentenvertrouwen en een negatieve houding van de overheid tegenover bier zullen wellicht leiden tot een daling van de lokale biermarkt met 5%, verwacht het bedrijf. Eerder ging het Deense bedrijf nog uit van een stabiele markt.
Wereldleider gaf slechte voorbeeld
De aankondigingen van Heineken en AB InBev liggen in lijn met die van AB InBev, die zijn verkochte volume in West-Europa met 7% zag dalen. In Centraal- en Oost-Europa bedroeg de terugval zelfs 10,1%. Positieve evoluties waren er alleen in Mexico (+ 0,2%) en Azië (+ 9,2%).
Wereldwijd zag de Leuvense brouwer zijn verkocht volume 2,6% teruglopen. Toch kon het bedrijf zijn omzet met 2,7% opdrijven tot 19,756 miljard euro. Dat kwam omdat het bedrijf zijn verkoopprijzen kon optrekken.