Lakse omgang met dierenpoep in de slachthuizen?
Dat zou blijken uit een uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla, dat nog moet worden uitgezonden. Keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector zouden in de uitzending vertellen dat er poep zit op ongeveer zestig procent van de karkassen. “Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken”, zegt een van de keurmeesters in de uitzending.
Slachterijen moeten officieel de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. Het verwijderen gebeurd met vegen of spoelen, waardoor de bacterie op het vlees aanwezig blijft. Zowel vanuit de politiek als vanuit de supermarktsector is geschokt gereageerd op de conclusies van het onderzoek.
Nederlandse vleesbedrijven ontkennen
“Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus”, zegt een woordvoerder van de supermarktkoepel tegen het ANP.
De organisatie van Nederlandse vleesbedrijven is juist verbaasd over de uitzending. In het Radio 1 Journaal zei voorzitter Jos Goebbels dat in slachthuizen strenge regels gelden, die ook worden nageleefd. Voedselwaakhond NVWA houdt hier toezicht op. Verhalen dat inspecteurs worden bedreigd om misstanden niet te melden, worden door Goebbels naar het rijk der fabelen verwezen. Hij stelt ook dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat de sporen niet aanwezig zijn in het vlees in de supermarkt.