Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat het bureau Neurensics heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandsche Bank (DNB). Volgens Het Financieele Dagblad zijn hersenscans ingezet om uit te zoeken waarom mensen in onderzoeken zeggen vrijwel altijd met de pincode te betalen, maar in de praktijk nog altijd grotendeels met contant geld afrekenen. In 2012 werd nog 59 procent van de betalingen in winkels en supermarkten contant afgerekend.
“Als ik mensen vraag hoe vaak zij denken dat er bij de kassa’s nog contant wordt afgerekend, noemen ze misschien percentages van 10 of 15. Veel lager dan het in werkelijkheid is“, zegt Frank van der Horst, die bij DNV als deskundige op het gebied van betalingsverkeer fungeert. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten niet echt nadenken over de vraag of ze contant of met de pinpas gaan afrekenen. Ze handelen vooral zoals ze gewend zijn.
Van der Horst: “Mensen veranderen hun betaalgedrag niet snel. Zelfs als je uitdrukkelijk aangeeft dat pinnen geld kost of als je ze veel of weinig contanten meegeeft, veranderen ze hun betaalkeuze nauwelijks.’ Bij grotere bedragen lijken consumenten wel bewust te kiezen voor de pinpas, mogelijk omdat ze niet graag met veel geld over straat willen.” In geld bekeken wordt er dan ook aanzienlijk meer met pin betaald dan contant.
Het onderzoek wijst er volgens Van der Horst op dat contant geld voorlopig niet gaat verdwijnen, hoewel de detailhandel dat onder meer vanuit veiligheidsoverwegingen wel zou willen. “Wij kijken uiteraard naar de efficiency van het betalingsverkeer, maar ook naar de veiligheid en de betrouwbaarheid. Contant geld zal nog lang een kernrol in ons betalingsverkeer vervullen. Het wordt bijna overal geaccepteerd en is het belangrijkste alternatief als de elektronische betaalketen niet functioneert.”